SCHERMERHORN - Van 3 augustus tot en met 10 september is een bijzondere fototentoonstelling te zien in de Museummolen in Schermerhorn. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging De Hollandsche Molen bracht fotograaf Ezra Böhm vijf molens op een unieke wijze in beeld. De complete fotoserie is opgenomen in het jubileumboek van De Hollandsche Molen: Van werktuig tot wereldmerk.

Bij de 22-jarige fotograaf Ezra Böhm staan cultuur en historie centraal. Sinds juli 2022 is hij afgestudeerd aan de Fotovakschool in Amsterdam. Hij fotografeert het verleden als leermodel voor een betere toekomst.

“Onze oude kennis, gebruiken en werk- en levenswijze vertellen wat ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, maar ook wat we kunnen doen voor een mooiere, betekenisvollere en duurzamere wereld. Door mijn fotografie heb ik veel mensen gesproken, veel plekken bezocht en diverse onderzoeken gedaan. Ik heb geleerd dat het verleden een essentieel onderdeel is voor de toekomst.”

Ezra heeft al verschillende internationale prijzen gewonnen, waaronder Tokyo International Photography Awards 2021, Nd Awards 2022, Sony World Photography Awards 2022, Fine Art Photography Awards 2022 en Fresh Eyes 2020 - one of 100 emerging talents of Europe.

Dit jaar bestaat vereniging De Hollandsche Molen, de landelijke belangenvereniging voor molens, 100 jaar. Op 12 mei is het jubileumboek in molen De Roos in Delft overhandigd aan Prinses Beatrix. Het boek, Van Werktuig tot Wereldmerk, 100 jaar molenbehoud, brengt de geschiedenis van de strijd om de molen voor het Nederlands landschap te bewaren tot leven.

De Museummolen is elke dag geopend, behalve op maandag. Kijk voor de openingstijden van de molen op: www.museummolen.nl.
Het boek is te koop via de molenwinkel op www.molens.nl.