CASTRICUM - Bierkout is ontstaan tijdens het 26e minor-ondernemerschap van de Hogeschool Amsterdam. In een halfjarig traject worden zo’n 50 start-ups uit de grond gestampt, en staat ondernemen centraal.

De begeleiding van succesvolle ondernemers, professionals en experts zorgen voor een voorspoedige start en hoge prestaties. Bierkout is in 2018 opgericht door een groep jonge ondernemers uit Noord-Holland. De diversiteit aan opleidingen binnen het team zorgen voor een goede balans en vele inzichten.

Castricummer Mike Olgers is een van deze ondernemers en neemt ons mee naar de Noord-Hollandse Bierbrouwerij te Uitgeest. Olgers verteld over het ontstaan van de naam: “Kout” is oud-hollands voor praten en verhalen vertellen. Wij willen die verhalen laten horen, maar ook laten smaken. Vandaar de slogan “Historie Smaakt”.

Hoewel dus jonge ondernemers is die historie belangrijk. ‘In het brouwproces zijn bijvoorbeeld Spaanse sinaasappelschillen gebruikt die de connectie maken de historie van het Alkmaars Ontzet en de victorie. Wij steken die historie in een fris en hip jasje in Bierkout Ontzettend Blond’.

In de Noord-Hollandse Bierbrouwerij is Kees Schouten sinds 2012 vol passie bezig met het brouwen van bier in opdracht van anderen en dus ook van Bierkout. ‘Sinds 2001 brouw ik al eigen bier en heb ook al speciale Uitgeester biertjes gemaakt. Tegenwoordig doen wij dat voornamelijk in opdracht.’ Dat gebeurt sinds een paar jaar dus in de mooie brouwerij in de Uitgeester jachthaven, waar Olgers ons meer laat zien van het brouwproces zonder verder al te veel uit te lichten over het eigen recept. ‘Dat blijft toch een beetje het geheim van de smid. Mensen moeten Bierkout gewoon maar gaan proeven om te ervaren hoe goed historie smaakt.’