ALKMAAR - De bibliotheek is er niet meer alleen voor boeken. Je kan er ook heel veel dóen. Daarom staat zaterdagmiddag 20 april vanaf 13:00 uur de hele bibliotheek in De Mare in het teken van activiteiten. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het deze middag doen. Kom mooie letters maken, maak kennis met programmeren, kom naar een prachtig verhaal luisteren, leer quilttechnieken of maak een ritje in een achtbaan door middel van Virtual Reality. Of ga op zoek naar de verstopte paaseitjes! Kan jij ze vinden? Bekijk hieronder een greep uit het programma en graag tot ziens op de 20ste! Het volledige programma kun je op onze website vinden of in de flyer die in de bibliotheek ligt.


Coderdojo Junior
Er wordt steeds vaker gesproken over 21e eeuwse vaardigheden. Nieuwe vaardigheden die kinderen nodig hebben voor de snel veranderende toekomst. Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe kun je daarmee aan de slag gaan? Bij CoderDojo junior kunnen kinderen van 4 tot 9 samen met hun ouders op ontdekking gaan met materialen van de bibliotheek. Spellen, robotjes en programmeerapps staan tussen 14:00 en 16:00 klaar om uitgetest te worden. Nieuwsgierig? Kom dan langs!

Voorlezen
Vanmiddag wordt er voorgelezen aan peuters en kleuters van 13:00 tot 14:00 én 15:00 tot 16:00 uur. De mooie lentedagen komen deze tijd weer vaker voor. Vosje geniet er met volle teugen van. Het prachtige prentenboek Vosje in de lente wordt om 13:00 voorgelezen. Om 15:00 volgt een ander boek, welke is nog een verassing. Kom jij luisteren?


VR bioscoop
Iedereen kan van 13.00 tot 16.00 uur een ritje in een achtbaan, wandelen door een natuurgebied of racen als Max Verstappen. Maak kennis met een VR-bril. De filmpjes die je ziet geven je het gevoel dat het echt ervaart.

Handletteren

Tussen 13:00 en 16:00 uur kun je komen handletteren. Tegenwoordig zijn overal mooie handschriften en letters te zien. Wil je zelf ook leren hoe je deze kan maken? Kom dan naar de workshop van Inez Mühren en maak kennis met de schone kunst van het handletteren. Ze geeft tips en trucs over hoe je kan beginnen en wat je ermee kan doen. Inez heeft haar eigen atelier, Couleur Lokaal.

Handwerken en Quilten

Onder deskundige begeleiding van twee medewerkers van de bibliotheek kun je tussen 13.00 en 16.00 uur handwerken en quilten. Jantien Groothuis kan je alles vertellen over quilten. Onder haar begeleiding kan je een eigen quilt blok in elkaar zetten. Ervaring is niet nodig en eigen materiaal meenemen mag, maar hoeft niet. Naar aanleiding van het boek "100 bloemen om te haken en te breien" kan je samen met Jolanda Schonk (ervaren docente textiele werkvormen) aan de slag met de voorjaarsbloemen. Je kunt een tulp breien of een narcis haken. Dat zorgt gegarandeerd voor het echte lente gevoel! Om deze workshop te kunnen volgen wordt ervan uit gegaan dat je de basis van het breien of haken al beheerst. Brei en haaknaalden kun je lenen en er is een beperkte keuze aan garens. Eigen materialen meenemen wordt gewaardeerd.

Taalhuis: Arabisch leren

Bij het Taalhuis kan je terecht als je vragen hebt over het verbeteren van vaardigheden als lezen, schrijven en spreken. Kom kijken welke activiteiten er zijn. Ook voor leren werken op de computer of tablet kun je bij het Taalhuis terecht. . Wil je ervaren hoe het is om les te krijgen in een taal, waarvan je niets begrijpt? Kom dan om 14.00 en/of 15.00 uur naar de Arabische les van Amer en ontdek hoe het voelt om volledig ondergedompeld te worden in een vreemde taal.

Muziekatelier Van 14.00 tot 16.00 uur worden er op het podium in de bibliotheek optredens verzorgd door het Muziekatelier Alkmaar. Leerlingen komen prachtige voorstellingen geven met verschillende instrumenten. Het Muziekatelier is al bijna 30 jaar hét adres voor muzieklessen, kindercursussen en ensemble-spel (www.muziekatelieralkmaar.nl).

Dag & Dauw: Djembé workshop
Dag & Dauw is al een bekend fenomeen in het centrum van Alkmaar. Het zijn activiteiten georganiseerd voor én door 60 plussers. Deze Djembé workshop maakt deel uit van de tweede Dag & Dauw activiteit in de Mare. Michael Agbodo laat je van 14.00 tot 15.30 uur kennis maken met de pure ritmiek van de djembé en geeft je ritmegevoel een stimulans! Na enige oefening tover je uit deze eenvoudige trommel geluiden die variëren van een diepe bas tot aan donderslagen. Meedoen aan deze workshop kost € 5,00. Aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via dagendauwagenda.nl of telefonisch op 072 - 540 43 35.

Waar en wanneer?

Je bent van harte welkom om aan één of meerdere activiteiten mee te doen op zaterdagmiddag 20 april van 13.00 tot 16.00 uur. Het adres van de bibliotheek in De Mare is Laan van Straatsburg 2. Je kunt gratis meedoen aan de activiteiten met uitzondering van de Dag & Dauw Djembé workshop voor senioren.