ALKMAAR - Deze week gingen medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard gehuld in een Berenpak met een bakfiets langs bij de kinderopvang. De BoekStartconsulenten van Bibliotheek Kennemerwaard brachten daar het Media Ontdekpakket langs. Op deze ludieke manier besteden zij aandacht aan mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Het media ontdekpakket helpt op een speelse manier samen met kinderen media te ontdekken. Deze actie is een onderdeel van de Media Ukkie dagen die 26 maart van start gaan.

Verschillende soorten media kunnen een mooie bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van je kind. Maar welke kan je nu het beste inzetten? Er is zoveel media in de wereld van nu. Wij willen graag bereiken dat de professionals, de pedagogisch medewerkers, ouders inspireren en informeren en de juiste handvaten geven om de kinderen mee te nemen op ontdekkingsreis. Samen genieten van alle mogelijkheden, media met de juiste inhoud, in een goede balans, on- en offline.

Media Ukkie Dagen
Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig. Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is?

Onderdeel van opvoeding
In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is daarom: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Tips over mediagebruik
Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. De consulenten van bibliotheek Kennemerwaard delen hun tips op onze sociale media kanalen. We geven antwoord op vragen als: hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je jouw kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media?