ALKMAAR - Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april vraagt de bibliotheek extra aandacht voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

Tips over mediagebruik op boekenleggers
Verschillende soorten media kunnen een mooie bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van je kind. Maar welke kan je nu het beste inzetten? Er is zoveel media in de wereld van nu. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. De medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard delen deze tips op speciale boekenleggers. Deze boekenleggers hebben de thema’s: eten en drinken, kleur en vorm en vriendschap. Op de boekenleggers staan leuke tips om online en offline aan de slag te gaan met je kindje met de thema’s Online, Lezen, Kijken, Doen en Luisteren. Handige QR codes verwijzen naar Apps, websites en boeken. Ook hebben de consulenten van de bibliotheek een handige poster gemaakt met een superleuke App top tien.

Mukkie
Bibliotheek Kennemerwaard heeft Mukkie ontwikkeld om (groot)ouders tips te geven over educatieve apps, passende liedjes en filmpjes en activiteiten die passen bij verschillende boeken. Deze dragen iets bij aan de ontwikkeling van je kind. En inspireren je op het gebied van lezen, taal en online aanbod. Mukkie is een vrolijke herkenbare pandabeer met 5 icoontjes op zijn buik, die staan voor: (voor)lezen, kijken, luisteren, online en doen.

Webinar
Mediagebruik en jonge kinderen? Jazeker! Kinderen hebben recht op verhalen en die komen in verschillende vormen: met en zonder scherm. Het is aan jou om je kind vanaf jonge leeftijd in aanraking te laten komen met die verhalen: voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen dus. Maar... in hoeverre kunnen media bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen? Moet dat eigenlijk? En als je media bewust wilt inzetten... hoe pak je dat aan thuis? Welke media zijn daarvoor het meest geschikt en hoe begeleid je kinderen daarbij? Meld je aan voor het (landelijk) webinar op maandag 28 maart 2022. We duiken samen met Denise Bontje (mediasmarties.nl) in het media-aanbod voor jonge kinderen. Je krijgt antwoord op vragen die je als ouder hierover kunt hebben. Ook gaan we in op een bewuste inzet van media en begeleiding van kinderen. Om je op weg te helpen krijg je ook nog de Mediatips voor thuis mee (Kijk hoe ik groei!), vol verhalen om mee aan de slag te gaan samen met je kind. Moet je eens opletten hoe je kind groeit!

Thema Swipe, stap, sprong
Met het thema swipe, stap, sprong geven we antwoord op vragen, zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind?