REGIO ALKMAAR - Op 9 en 10 september vindt de Nationale Monumentendag plaats. 16 molens en gemalen die in bezit zijn van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openen dit weekend de deuren voor publiek. Acht objecten in de regio Alkmaar zijn toegankelijk tijdens dit evenement. Iedereen kan gratis komen kijken en leren over de manieren hoe we al eeuwenlang droge voeten houden in Noord-Holland.

Open monumenten in regio Alkmaar

In Alkmaar zijn de Geestmolen (Alkmaar), Molen D (Broek op Langedijk), Molen de Viaan (Alkmaar), Molen de Dog (Uitgeest), Noordermolen (Akersloot), Groetermolen (Schoorl), het museumgemaal Wilhelmina (Schermerhorn) en het Noorderpolderhuis (Schermerhorn) te bezoeken. Voor meer informatie over de opening van alle molens en gemalen van het hoogheemraadschap, bezoek HHNK.nl.

Expositie Noorderpolderhuis

In het Noorderpolderhuis in Schermerhorn is een kleine tentoonstelling te zien over de zogeheten peilbemaling Schermerboezem, de grote Noord-Hollandse waterberging. Na enkele overstromingen werd in 1795 afgesproken dat wanneer het peil in de boezemkanalen tot precies NAP was gestegen, alle poldermolens en -gemalen moesten stilstaan. Zij mochten geen druppel extra meer in de boezem malen om te voorkomen dat de polders met lage veendijkjes overstroomde. Het stopsein werd van seinmolen naar seinmolen doorgegeven door het hijsen van een blauwe vlag in een wiek. 's Nachts werkte men met kaarslantaarns. Begin vorige eeuw kwamen speciale masten met een elektrisch licht in gebruik. Het maximum peil van exact NAP geldt nog altijd, maar het unieke seinsysteem werd in 1981 afgeschaft. Zondag 10 september van 11:00-17:00 zijn bezoekers welkom.

Open Monumentendag vindt jaarlijks plaats in september. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers leren over de waterwerken die vroeger, maar soms ook nu nog een rol spelen in het waterbeheer. De toegang bij alle molens en gemalen is gratis. Wees vooral welkom en ontdek meer over het water.