BERGEN - Het afgebrande sportcomplex De Beeck moet op dezelfde locatie herbouwd worden. Dat is de wens van het Bergense gemeentebestuur. In oktober ging de sporthal met zwembad door brand verloren. Onderzoek heeft uitgewezen dat het vuur is aangestoken. De daders zijn nog steeds niet gevonden.

Op vrijdag 13 oktober ging sportcomplex De Beeck in vlammen op. Van het zwembad, sporthal, gymzalen, balletzaal en de vergaderruimte van de gemeenteraad is vrijwel niets meer over. Alle gedupeerden hebben (tijdelijk) alternatief onderdak gevonden. Het college van B&W maakte vandaag bekend wat voor stappen er moeten worden genomen om De Beeck te herbouwen.

Lees ook: Camerabeelden van brand in sportcentrum Bergen in bezit van politie

Uitgangspunt van het gemeentebestuur is dat het sportcomplex op de huidige locatie wordt herbouwd. "De verzekering keert geen geld uit voor de aanleg van een fundering. Herbouw op een andere plek leidt tot extra kosten voor de gemeente", stelt wethouder Peter van Huissteden. Ook wijziging van de locatie of wijzigingen van het soort accommodatie leiden tot verlaging van de uitkering.

Andere verplichtingen van de verzekering zijn dat binnen één jaar plannen voor de herbouw bekend moeten zijn. Binnen twee jaar moet over die plannen een definitief besluit genomen zijn en binnen drie jaar moet er gestart worden met de daadwerkelijke bouw. De wethouder hoopt dat die planning korter kan zijn, om ook alle gebruikers van De Beeck snel duidelijkheid te geven.

Lees ook: Sloper begint met 'voorzichtig' slopen sportcomplex De Beeck in Bergen

De gemeente verwacht dat in januari schade-experts klaar zijn met hun rapport en dan zal moeten blijken wat er nog intact is van de betonnen zwembaden, kelder en vloeren. De afgelopen tijd is daar onderzoek naar gedaan en is er begonnen met het opruimen van de ravage. Voor kerst moet alles aan kant zijn, maar het terrein blijft ook daarna afgesloten met hekken.