ALKMAAR - Nu ook in de Grote Kerk Alkmaar de concerten voorlopig geen doorgang kunnen vinden wordt vanuit het prachtige monumentale gebouw een gratis videoconcert uitgezonden. Tijdens dit concert bespeelt stadsorganist Pieter van Dijk werken van Sweelinck, Bach en Buxtehude op de twee wereldberoemde orgels die de kerk rijk is.

Het programma
Pieter van Dijk begint het concert met het bespelen van het Van Covelens Orgel, het oudst bespeelbare orgel van Nederland, met het ‘Balletto del Granduca’, dat wordt toegeschreven aan Jan Pieterszoon Sweelinck, wiens 400ste sterfjaar dit jaar wordt herdacht. Vervolgens klinken op het Van Hagerbeer/Schnitger orgel twee koraalbewerkingen van JS Bach. De nieuwe klankkleuren die Schnitger in 1725 aan het orgel toevoegde zoals de Fagot, de Viool di Gamba en de nabootsing van de menselijke stem, de Vox Humana, worden hierbij gedemonstreerd. Ter afsluiting het virtuoze ‘Präludium in C’ van D. Buxtehude waarin op diverse wijzen het volle orgel tot zijn recht komt.

Meer informatie
De registratie van het orgelconcert van Pieter van Dijk is gratis te bekijken via www.grotekerkalkmaar.nl. Wie toch een donatie wil doen om de concerten in de Grote Kerk mogelijk te blijven maken kan via www.theaterdevest.nl/donatie een geldbedrag overmaken.