ALKMAAR - Zo’n veertig afgevaardigden van ondernemend Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk en zelfs ver daarbuiten staken op vrijdag 28 mei de handen uit de mouwen tijdens De Waaier in Actie, een initiatief van stichting De Waaier. Op deze dag voerden zij diverse klussen uit voor maatschappelijke organisaties uit de regio.

Pak uit, overall aan
Zes medewerkers van RPAnhn gingen aan de slag bij Ontmoetingscentrum Zuid-West waar de speeltoestellen een opknapbeurt kregen. Beheerder Jaap van der Meulen: “Anders zou ik dit helemaal alleen moeten doen dus deze hulp is heel welkom nu het speelseizoen weer begint.” De afgevaardigden van Lokat 3.0 kregen een klus wat helemaal binnen hun expertise past; de terrasstoelen bij het Broodboetje, onderdeel van Esdégé Reigersdaal, werden geschilderd in bonte kleuren. Op een andere locatie van Esdégé Reigersdaal werd in de tuin gewerkt om deze voor te bereiden voor een moestuin. Karin Borst: “Sinds onze vaste vrijwilliger gestopt is hebben we achterstand in het onderhoud opgelopen. Zo fijn dat de cliënten straks weer kunnen genieten van de geuren en kleuren in de tuin!”

Een mooiere omgeving
Doel van De Waaier in Actie is om op één dag de regio en haar bewoners een stukje mooier en gelukkiger te maken. Daartoe worden er die dag meerdere ‘matches’ uitgevoerd die De Waaier sluit tussen een bedrijf en een maatschappelijke organisatie. De vrijwilligers gaan zowel met eigen collega’s als met samengestelde teams van andere bedrijven aan de slag. “Als zzp’er werk je vaak alleen dus om dit samen met andere ondernemers te doen is ook nog eens heel gezellig”, vertelt Yvonne Mooij van KIJKwandelcoaching die samen met Het OntwikkelTeam en Bodille Branderhorst van Bodille organisatie & communicatie de buitenruimte van Scouting Sint Laurentius weer zomerklaar maakten.

Lokale impact
De Waaier in Actie werd dit jaar voor de derde maal georganiseerd. Net als vorig jaar vonden er als gevolg van corona met name buitenklussen plaats maar gelukkig was de lokale impact onverminderd groot. Want ondanks de wat kleinere teams zijn er vele nieuwe verbindingen ontstaan. Zo werden ter plaatse afspraken gemaakt voor een volgende match en hielpen de vrijwilligers en soms zelfs de bewoners of cliënten van de locaties zelf mee met klussen. “Ik heb alleen maar blije gezichten gezien vandaag”, aldus Ralph de Kleijn, manager van De Waaier. “Dít is De Waaier, dit is waar we voor staan en waar we het voor doen.”