ALKMAAR - Op de Nationale dag van de vrijwilliger zijn de Helden van Alkmaar feestelijk gehuldigd in het AFAS stadion. De medailles werden gister uitgereikt aan 23 vrijwilligers, die zich door hun inzet voor de Alkmaarse samenleving hebben onderscheiden. In opdracht van gemeente Alkmaar, organiseert Team Vrijwillig al sinds 2012 de Helden van Alkmaar.

In Alkmaar zijn ruim 40.000 vrijwilligers actief. De één doet een paar uur per jaar vrijwilligerswerk. De ander heeft er een dagtaak aan. En niet alleen in Zorg en Welzijn, maar ook in de sectoren Sport, Kunst en Cultuur en Natuur en Milieu. Als particulier of voor een organisatie. Reden genoeg om ook namens de gemeente Alkmaar aandacht te schenken aan deze bijzondere dag.

Op 7 december kwamen de Helden van Alkmaar stuk voor stuk binnen in het AZ stadion. Samen met familie en vrienden werd de Nationale dag van de vrijwilliger feestelijk gevierd. De een werkt voor een organisatie, de ander helpt een particulier. En velen doen meerdere klussen en heel divers vrijwilligerswerk. Ook naast hun betaalde baan. “Vrijwilligerswerk wordt steeds vaker flexibel. Je kunt zelf bepalen op welk moment je beschikbaar bent en dan een bijdrage leveren aan de samenleving. Het aantal vragen van particulieren stijgt, dus als ik een momentje heb dan help ik graag een ander”, aldus een van de Helden.

Wethouder John Hagens sprak vol lof over de vrijwilligers: “We staan vandaag niet alleen stil bij de mensen die hier vandaag gehuldigd worden, maar ook bij alle andere vrijwilligers die zich inzetten voor de Alkmaarse samenleving. Daar zijn we trots op. We zien geregeld dat vrijwilligers met een taak of een bepaald aantal uren beginnen en dat naarmate de tijd vordert, zij dat steeds meer uitbreiden. Dat is veelzeggend.”

Een van de vrijwilligers geeft aan: “Het is natuurlijk hartstikke leuk dat we de waardering krijgen, maar je doet dit gewoon. Je staat er niet bij stil. Het is leuk om te doen en het geeft voldoening.” Een ander vult aan “Ik ben al 40 jaar penningmeester en bestuurslid van dezelfde organisatie. Ik doe daar zoveel mogelijk. Het is mijn lust en leven.”

De Helden van Alkmaar 2022
Fred van den Berg
Ellen Berlijn
Sjaak Blokker
Ans de Boer
Ans Captijn-van den Berg
Thijs van Empelen
Sascha Groenland
Alex Hoekema
Ingrid van der Horst
Marjon Hurks
Michel Hurks
Theo de Jong
Claudio Leoni
Luus Meijer
Louise Pinster
Wouter Puister
Jan Rodenburg
Marcel Rohde
Theo van der Schaaf
Joke Straatman- Rijkenberg
Mamed Talibi
Rob Veenis
Peter Verhoeven
Jos Wokke