DE RIJP - In de Doopsgezinde Vermaning organiseert Stichting Trijntje Lakeman op vrijdag 24 november (19.30 – 21.00) een avond over niet-aangeboren hersenletsel. Bijzonder is dat onder anderen een bewoner van Breidablick in Middenbeemster, die zelf niet-aangeboren hersenletsel heeft, over haar leven vertelt.

Als er in je leven schade aan je hersenen ontstaat, dan heet dat niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze schade kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeersongeluk of beroerte. Dit kan heel grote gevolgen hebben; van gelukkig gezinsmens met een glansrijke carrière naar een zwaar gehandicapt mens dat in een woongroep in een instelling woont. Het overkwam onder anderen Marrie Bergman. Zij kreeg na de geboorte van haar eerste kind een hersenbloeding, waardoor ze haar leven niet meer kon leiden zoals voorheen. Naast lichamelijk en psychisch leed, betekent de hersenbloeding ook verlies van alle ‘normale’ zaken in het leven.

Marrie wordt op 24 november geïnterviewd door Carla de Bruin, inmiddels gepensioneerd, maar voormalig teamleider van het huis waar Marrie woont. Breidablick is een woon- en werkgemeenschap in Middenbeemster voor mensen met een verstandelijke beperking, onder wie mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Na het interview vertelt Carla de Bruin over hoe op Breidablick, een antroposofische instelling, naar NAH wordt gekeken en hoe ermee wordt omgegaan. Ook is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Omdat niet-aangeboren hersenletsel iedereen kan overkomen, is het interessant om ook de kant van een ervaringsdeskundige te horen. De Doopsgezinde Vermaning is gevestigd aan het Jan Boonplein 18 in De Rijp. Gratis entree. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.