ALKMAAR - Vanaf maandag 25 mei 2020 worden er weer lessen gegeven bij Artiance aan het Canadaplein. Na ruim twee maanden op slot te zijn geweest worden de deuren weer geopend voor de individuele instrumentale lessen. Een week later, op 2 juni, zullen ook de groepslessen weer van start gaan. In de maand juni zal nog wel een restrictie gelden van maximaal 30 bezoekers per gebouw. Om zoveel mogelijk leerlingen te kunnen bereiken zullen er ook lessen en repetities in Poppodium Victorie plaatsvinden. Artiance is het Alkmaarse poppodium hier zeer dankbaar voor.


Hoewel het gebouw van Artiance dicht was hebben de meeste cursisten hun lessen twee maanden lang online kunnen volgen. Maar nu staan de docenten te popelen om weer live les te geven, dat geeft de lessen toch een extra verdieping en maakt het veel persoonlijker. De gebouwen van Artiance zijn tijdens de afgelopen periode geheel Corona-proof gemaakt.

Online lessen
Van een creatief centrum als Artiance mag je ook in deze tijd creativiteit verwachten en daar is Artiance uniek in gebleken. In twee maanden tijd zijn er 42 video-workshops online geplaatst onder de titel #ThuisMetArtiance. Deze video’s zijn voor iedereen gratis toegankelijk via de website van Artiance. De filmpjes staan ook op de provinciale website 24creatief.nl. Deze website is een verzameling van de beste online workshops van alle Centra voor de Kunsten in Noord-Holland. Artiance is aanjager geweest van deze samenwerking. Ook het project “Theater na de Dam” is online te zien alsmede het ‘Concert of Change’, uitgevoerd door het Regionaal Jeugd Orkest van Artiance in samenwerking met een koor uit Tata, Hongarije.

Nieuwe initiatieven
Momenteel voert Artiance samen met het Regionaal Archief een bijzonder ‘Hoorspel’ project uit, een project waar verhalen van Alkmaarse ouderen door jongeren worden omgezet in korte hoorspelen. Een volledig nieuwe werkwijze mede ter bestrijding van de eenzaamheid van ouderen in Corona-tijd. Samen met De Kampanje/Triade en De Meerse/Pier-K ontwikkelt Artiance momenteel ‘De Masterclass’. Een serie waarin landelijk bekende theaterexperts (schrijvers, acteurs, choreografen en regisseurs) hun kennis delen met de jonge amateurs en professionals van de toekomst. Samen met Poppodium Victorie gaat Artiance nieuwe projecten organiseren voor het onderwijs. Een online pop quiz voor het Voortgezet onderwijs is het eerste project. Zo leidt de Corona-tijd tot bijzondere nieuwe samenwerkingsvormen.

De gehele zomer open
Artiance is voornemens om de hele zomer open te blijven. Niet alleen om extra lessen te kunnen verzorgen, maar ook om in de zomerperiode bijzondere projecten te kunnen blijven organiseren zoals korte cursussen, workshops en een vrije inloopatelier voor kinderen. Ook zijn er plannen voor en een wereldmuziekweek. In Overdie zal in juli voor de jeugd het project ‘Op reis in Overdie’ worden georganiseerd.