ALKMAAR - Ook dit jaar doet Artiance weer mee aan het landelijk project ‘Theater na de Dam’ Voorafgaand aan het maakproces vindt er een ontmoeting plaats tussen jongeren en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Jongeren (bij Artiance bezig met theater, beeldende kunst en/of muziek) reflecteren op de Tweede Wereldoorlog door middel van kunst. Gesprekken met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog vormen het startpunt van het maakproces. Begin april vond de gespreksavond plaats bij Artiance.

Jongeren van rond de 16 jaar praten met ouderen van minimaal 85 jaar, over een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis die wij niet mogen vergeten.

Twee vreemden, nieuwsgierig naar elkaar. Klaar om te vertellen, klaar om te luisteren en klaar om door te vertellen. Er worden vragen gesteld, verhalen verteld, er wordt gelachen en er valt een traan. Er worden verhalen verteld over pijn en verdriet, maar ook over hoop. Op deze avond ontstaat verbinding tussen de jongeren en ouderen, er ontstaat thema, rondom een verhaal om te laten zien en door te vertellen.

Fotografe Sophie Terluin maakte op deze avond prachtige foto’s waarop de verbinding tussen jong en oud voelbaar zichtbaar is.

"Herdenken gaat niet alleen over pijn en verdriet, maar ook over hoop.

Hoop dat de geschiedenis zich niet herhaalt, hoop in de toekomst, hoop in elkaar. Want in alle duisternis is er ook altijd ergens een lichtje te vinden.

HOOP is dit jaar het thema van ‘Artiance Herdenkt’

'Over Hoop' is een theatrale ervaring waarbij we stilstaan bij het goede in de mens. Over onbekende helden, over kleine daden van liefde in oorlogstijd. Over het sprankje hoop dat daarbij geboren wordt."

De voorstelling en expositie is op 4 & 5 mei te zien in De Schuilkerk aan het Fnidsen.

Kijk voor meer informatie op de website van Artiance