ALKMAAR - Vanaf deze week gaan negen bijzondere woningen in de Sint Josephkerk in Alkmaar de verkoop in. Het gaat om luxe droomappartementen van 128 - 270 m2 met tuin of riant terras. Het project ‘Joseph’ van ontwikkelaar Vink Bouw en Leygraaf makelaars ontstond twee jaar geleden toen de kerk moest sluiten wegens teruglopende inkomsten.

Vanwege teruglopende bezoeken sloot in mei 2019 de Sint Josephkerk, gebouwd in 1909, zijn deuren. Bisdom en parochiebestuur kwamen tot het besluit de kerk te verkopen en het een nieuwe bestemming te geven. ‘Joseph’ is gesitueerd in het Nassaukwartier, een statige wijk in Alkmaar vlakbij het centrum. Fionnuala Dollé van Leygraaf makelaars: “Dit is een heel bijzonder project. De verkoop is deze week begonnen; je kunt je inschrijven voor de appartementen tot en met 1 juli 2020 tot 17.00 uur. Daarna worden de woningen toegewezen. Het is mogelijk om op meerdere woningen in te schrijven.”

In het eerste kwartaal van 2021 gaat de bouw van start. De verwachting is dat deze in het voorjaar van 2022 gereed is. Er komen vier verdiepingen in de kerk, zeven van de negen woningen hebben twee verdiepingen.

Grote tuinen met privacy
Ontwikkelaar Erik Verbruggen van Vink Bouw: “Om comfortabel te kunnen wonen in de kerk worden de muren aan de binnenzijde voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. Het glas in lood wordt ook geïsoleerd. Het gaat om negen appartementen met verschillende afmetingen die worden opgeleverd met keuken, badkamer en toilet. De kleinste woning is 128 m2 en de grootste 270 m2. Alle woningen hebben royale buitenruimtes vanaf 22m2; de vier woningen op de begane grond hebben tuinen van 66 m2 tot 164 m2. Deze grote tuinen hebben veel privacy vanwege de manshoge haag langs de bestaande tuinmuur.”

Chique, historische uitstraling
De bouwstijl van de kerk is uniek. Architect en bouwhistoricus Rob de Vries, ook betrokken bij het project: “De plafondhoogtes zijn fenomenaal. De prachtige houten gewelven op ruim 6 meter hoogte blijven behouden, net als zoveel karakteristieke elementen uit de kerk. Het glas in lood blijft ook bewaard wat een bijzondere lichtval geeft. De spitsvormige bogen en boogfries geven de appartementen een historische uitstraling, kortom: hier woon je zoals niemand woont.” Het grote stenen Christusbeeld voor de kerk blijft staan evenals de twee heilige beelden op de gevel.

Rijksmonument
De appartementen en buitenruimtes zijn heel ruim opgezet en daarmee ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Hoewel het een Rijksmonument is waarin niet alles aanpasbaar is, kunnen kopers in samenwerking met een binnenhuisarchitect wel meedenken en hun wensen kenbaar maken. De Vries: “Ondanks de monumentale status van het gebouw kan er toch veel worden aangepast en zijn de beperkingen te overzien.” Ook belangrijk: elke woning in Joseph heeft een eigen parkeerplaats op het naastgelegen parkeerterrein.