ALKMAAR - Op 22 oktober opent Anjo van de Ven ( wethouder cultuur) de nieuwe Upstairs Art Gallery aan de Ridderstraat van Alkmaars beeldend kunstenaar Erik-Jan Vaandering (1976).


Deze eerste tentoonstelling omvat een groot aantal nieuwe schilderijen en beelden van Vaandering en veelal museale werken die nooit in Alkmaar tentoon zijn gesteld. Vaandering heeft afgelopen jaar werken terug gehaald uit diversen Galeries in binnen en buitenland. Een aantal van die galeries waren in de corona periode gestopt waardoor veel werken nooit te zien zijn geweest voor publiek.

Ook laat hij werken zien die gemaakt zijn naar aanleiding van zijn reis langs de Yangtze rivier in China die hij bezocht op uitnodiging van de nationale academie van Beijing. Dat maakt het een bijzondere diverse tentoonstelling van een uitgebreid oeuvre.

*Terug naar de Ridderstraat. Vaandering heeft in het verleden voor 5 a 6 jaar de beruchte Galerie Rue des Chevaliers gerund aan de Ridderstraat ( wat later Galerie Alkmaar werd) waar veel tentoonstellingen met diverse kunstenaars werden georganiseerd, live muziek avonden, lezingen, voorstellingen en art diners. Daarna tilde hij Galerie Alkmaar naar een hoger plan en verhuisde de Galerie voor 4 jaar naar het oude Ringers gebouw waar internationale tentoonstellingen werden georganiseerd met gerenommeerde kunstenaars uit binnen en buitenland. De galerie trok veel verzamelaars en kunstliefhebbers uit het hele land. Veel bezoekers ervaarde de grote ruimte als een museum en kwamen geregeld terug.

Het werd een platform waar kunstenaars een inkomen uit genereerde. Dit duurde tot de ontwikkeling van het Ringers complex gestalte kreeg. En nu keert Vaandering terug naar de Ridderstraat waar het allemaal begon met een prachtige Galerie ruimte op de eerste etage met monumentale glas en lood ramen waar hij zijn eigen werk laat zien.

Projectmatig zullen er gast tentoonstellingen komen van collega kunstenaars uit het land. Eindelijk heeft Alkmaar weer een toonzaal voor professionele hedendaagse kunst die vrij te bezoeken is.

Vaandering zijn werk is te zien in diverse galeries en binnen en buitenland en in kunstcollecties van bedrijven en verzamelaars. Zijn werk is tentoon gesteld in musea en beurzen.

Iedereen is van harte welkom op 22 oktober om bij de opening aanwezig te zijn en te proosten op de kunsten.

De opening word verricht door Anjo van de Ven.

UPSTAIRS ART GALLERY ( het heet zo omdat de bezoekers eerst een monumentale trap op gaan om de ruimte te bereiken)

adres : Ridderstraat 2

14:00 uur : inloop

15:00 uur : Openingswoord door Anjo van de Ven

17:00 uur : Einde