ALKMAAR - Op 21 oktober jongstleden ontving de Alkmaarse theaterregisseur Doris Vervuurt uit handen van de jury de Henriëtte Hustinxprijs, de stimuleringsprijs van €5000,- die Toneelacademie Maastricht toekent aan oud-studenten die in hun vak excelleren en een belofte voor de toekomst zijn. Eerder dit jaar kende Fonds Podiumkunsten de Jonge Makers-regeling aan haar toe, die haar de komende twee jaar in staat stelt haar makerschap verder te ontwikkelen. En dat doet zij in Alkmaar, onder de vleugels van productiehuis Hollandse Luchten. Vervuurt gaat in haar voorstellingen op zoek naar het spanningsveld tussen grote filosofische vraagstukken en kleinmenselijke verhalen. Ze werkt naast een team van professionals met ongetrainde acteurs uit de regio Alkmaar – kinderen en senioren - die ze tot mede-maker maakt. Hun kijk op de wereld is bepalend voor de voorstellingen die een magisch-realistisch tintje hebben. De eerste voorstelling die zij uitbrengt binnen het tweejarige traject is Mensenkinderen. In dit sprookje voor volwassenen confronteren vijf kinderen het publiek met de werkelijkheid, met al haar bedachte verhalen. De voorstelling gaat op 10 december in première in Alkmaar. Voor meer informatie: www.dorisvervuurt.nl

De jury over Doris Vervuurt
Op 21 oktober werd de prijs uitgereikt, waarvoor drie oud-studenten waren genomineerd in de categorie opleiding tot regisseur. De jury, bestaande uit Leonie Clement, Abdel Daoudi, Suze Milius, schreef: "De jury prijst het werk van Doris vanwege de gearticuleerde werelden die zij maakt. Haar voorstellingen zijn uitgepuurd, ingezoomd en van alle opsmuk ontdaan. Dat vergt lef en een aandachtig oog en oor. (...) Ze gaat een duidelijke relatie aan met haar publiek en speelt met hun verwachtingen. Ze brengt haar werk steeds terug tot een kern die zowel vervreemdend als verrassend voelt".

Over Mensenkinderen
In de voorstelling Mensenkinderen geeft theatermaker Doris Vervuurt vijf kinderen van tussen de 8 en de 11 jaar oud het woord. Omdat zij ons iets belangrijks te vertellen hebben over de wereld zoals zij die zien. Wat die belangrijke mededeling precies is heeft theatermaker Doris Vervuurt bij hen uitgevraagd. Soms concreet, soms door ongeremd met hen te filosoferen over vragen als "Wat is waar?", "Wat weet je zeker?" en "Waar stoppen volwassenen soms met denken waar jij dat niet doet?".

De uitkomsten van die gesprekken beïnvloeden het maakproces en gebruikt toneelschrijver Luna Joosten (winnaar Best of Fringe Award 2019 voor Great People) ter inspiratie voor het script. In Mensenkinderen onthullen de kinderen de werkelijkheid, met al haar bedachte verhalen. En confronteren ze het publiek met wat er op het spel staat wanneer je ideeën over hoe de wereld is vastgeroest raken. Voor deze productie maakt componist Mees Vervuurt nieuwe muziek, tekent Sacha Zwiers voor de scenografie en kostuums en is Lara van Lookeren betrokken als dramaturg. De voorstelling gaat op 10 december in première in Alkmaar (locatie volgt) en is daarna nog vier keer te zien. Het team stuurt aan op een herneming van de voorstelling in 2023.

Doris Vervuurt – filosofisch theatermaker
Doris Vervuurt (1999) studeerde in 2021 af aan Toneelacademie Maastricht, is theatermaker en regisseur en maakt voorstellingen en installaties. Eerdere producties van haar hand zijn This Appear, Howl en Echo of Ego. Ze heeft een fascinatie voor het spanningsveld tussen grote filosofische vragen en kleinmenselijke verhalen, het magisch onbekende en het absurde besef dat we als mensheid op de aarde zijn, zonder duidelijk reden. Haar werk heeft vaak een vertrekpunt in het hier en nu, waarna ze de toeschouwer door middel van mimiek, taal, klank en licht langzaam onderdompelt in een nieuw universum waarin de realiteit ontspoort. In 2021 kende Fonds Podiumkunsten haar de Jonge Makers regeling toe, die haar in staat stelt zich verder te ontwikkelen als maker. Ze doet dat onder de vleugels van productiehuis Hollandse Luchten in Alkmaar en wordt onder meer begeleid door Lotte van den Berg (artistiek), Tamara Roos (zakelijk en organisatorisch) en Dagmar Bokma (pr en marketing). Tijdens het traject werkt zij aan het verder uitkristalliseren van haar signatuur als maker, bouwt zij aan haar team en publiek en ontwikkelt ze praktische vaardigheden rondom het produceren van voorstellingen waarin ze 'echte' mensen inzet als mede-maker en performer. Tijdens het traject ontwikkelt Doris verschillende voorstellingen, podcasts en installaties en werkt daarvoor zowel met kinderen, als senioren uit de regio Alkmaar.

Colofon Mensenkinderen
Concept en regie: Doris Vervuurt | Concept en tekst: Luna Joosten | Mede-makers en spel: Mila, Boaz, Tristan, Fiene en Tijn | Dramaturgie: Lara van Lookeren | Scenografie en kostuums: Sacha Zwiers | Compositie: Mees Vervuurt | Productie: Zita de Vos | Pr en marketing: Dagmar Bokma | Zakelijke leiding: Tamara Roos / Hollandse Luchten | Artistiek advies: Lotte van den Berg | Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Janivo Stichting, Victoriefonds, Gemeente Alkmaar.