ALKMAAR - Stichting Share2day en Stichting RataPlan slaan de handen ineen met een bijzondere zomeractie, waarbij de komende weken 30 fietsen worden gedoneerd aan kansarme jongeren. Samen met de Voedselbank worden de jongeren uitgekozen. De eerste 17 fietsen worden op donderdag 18 juli overgedragen.

Het idee om fietsen te doneren aan jongeren in kansarme situaties komt van Stichting Share2day. Deze Alkmaarse stichting zet zich in voor jongeren in moeilijke situaties en werkt hiervoor onder meer met de Voedselbank samen. Het hebben van een fiets, voor velen zo vanzelfsprekend, bleek voor tientallen jongeren in onze stad niet mogelijk: dit door moeilijke financiële situatie van de ouders. Terwijl juist een fiets voor een schoolgaande jongere een essentieel vervoersmiddel is: het geeft vrijheid, betrokkenheid bij de klas en bij vrienden en meer praktisch voordeel.

Share2day benaderde hiervoor Stichting RataPlan. Dit kringloopbedrijf heeft als doel werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen zij door de verkoop van tweedehands goederen, waaronder fietsen. Samen kwamen ze tot een plan om per jaar 30 fietsen beschikbaar te stellen, waarbij Share2day de out-of-pocketkosten voor zijn rekening neemt en RataPlan voor goed werkende fietsen zorgt inclusief een jaar onderhoud/garantie.

Verborgen armoede
We hebben het weliswaar beter dan ooit in Nederland, maar toch leven bijna 1 miljoen mensen, waarvan 100.000 kinderen, nog onder de armoedegrens. Ook in onze gemeente is deze problematiek een gegeven. Share2day en RataPlan zijn daarom heel blij dat ze een beetje kunnen bijdragen aan het verbeteren van de dagelijkse levensomstandigheden van kansarme jongeren in Alkmaar. “Er is veel verborgen armoede, er blijft nog steeds een taboe op rusten, “ aldus Vincent van de Vrede van Share2day. “Wij vinden dat zeker jongeren het verdienen om met gelijke kansen op te groeien, daarom zijn we deze actie gestart. We zijn heel blij met de samenwerking met RataPlan!”