ALKMAAR - Bibliotheken en boeken zijn nu de normaalste zaak van de wereld, maar dat was niet altijd zo. Vanaf de zestiende eeuw werden er in verschillende plaatsen in Nederland bibliotheken gesticht, om boeken toegankelijk te maken voor een breed publiek. Sommige van die bibliotheken, de librijen, bestaan tot op heden. Ook die van Alkmaar. Boekhistoricus Paul Dijstelberge geeft donderdagavond 12 september een lezing over die bijzondere Alkmaarse boekencollectie, tijdens het Historisch Café. Voorafgaand aan de lezing vindt de boekpresentatie plaats van het door Dijstelberge en Kuniko Forrer geschreven boek over de Alkmaarse Librije: Kennis is Pracht.

In zijn lezing zal Dijstelberge, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, ingaan op het ontstaan en gebruik van de Alkmaarse Librije. Die stadsbibliotheek is gesticht in de zestiende eeuw en flink uitgebreid rond 1600. De boeken zijn er nog steeds en worden bewaard in het Regionaal Archief. Daar kan iedereen, na aanschaf van een pasje, de boeken bekijken die vier eeuwen geleden werden gelezen door de Alkmaarders. Het zal vaak bij kijken blijven, omdat de boeken meestal in het Latijn zijn geschreven. Dat was de internationale taal van de wetenschap, zoals het Engels nu.

De meer dan driehonderd boeken uit de stadsbibliotheek gaan over uiteenlopende onderwerpen, maar de nadruk ligt op theologie. De boeken hadden te maken met de interesses van de lokale predikanten, die een flinke vinger in de pap hadden bij de aanschaf van boeken. Naast theologie komen ook recht en medicijnen regelmatig aan bod. De bijzondere collectie medische boeken werd voor een groot deel geschonken door de beroemde Alkmaarse arts Pieter van Foreest.

Voorafgaand aan de lezing zal het nieuwe standaardwerk over de Alkmaarse Librije worden gepresenteerd, Kennis is pracht, geschreven door de spreker samen met Kuniko Forrer. Het boek is een uitgave van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.

Kaarten voor donderdag 12 september zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Locatie: Stadhuis Alkmaar (Langestraat 97), Prinsenzaal. Aanvang 19.30 uur (boekpresentatie en lezing).