ALKMAAR - September is fortenmaand in ons land. En een kenner op dit gebied is Agnes de Boer. Zij vertelt tijdens deze lezing over het ontstaan en de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam. Speciale aandacht gaat uit naar de Alkmaarse forten en de inundatiegebieden van de Stelling: het Fort bij Markenbinnen, het Fort bij Spijkerboor en de polders Starnmeer, Graftermeer en Eilandspolder.

De forten en batterijen van de Stelling van Amsterdam zijn inmiddels in gebruik als onder meer sauna, brandweeroefenplaats, wijnopslag, restaurant en museum. Na een periode van geheimzinnigheid rond de forten tijdens de Koude Oorlog kreeg de militaire verdedigingslinie rond de hoofdstad de afgelopen tijd hernieuwde aandacht. Maar wat gebeurde er begin negentiende eeuw? En is er eigenlijk ooit gevochten?

Agnes de Boer

Agnes de Boer is auteur van cultuur-historische boeken waarin mensen hun persoonlijke verhalen vertellen over de moderne geschiedenis in Noord-Holland. Haar boek 'Kraijenhoff keert terug, Verhalen over de Stelling van Amsterdam', is deze avond te koop voor de speciale prijs van € 12,50.

Aanmelden

Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op dinsdag 19 september in de bibliotheek in Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via bknw.nl/agenda.

Alkmaars Historisch café

Deze lezing wordt u aangeboden van uit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.