AMSTERDAM/ALKMAAR - Vrijdag 1 april 2022 wordt de etalage van de winkel van het Eye Filmmuseum in Amsterdam volledig gewijd aan een serie duurzame, plasticvrije walvisknuffels. Ontwerpers Anna van Gerve en Alper Demir doneren een deel van de opbrengst aan de Plastic Soup Foundation.

De Eye Shop wil overgaan op duurzame, plasticvrije producten en het inrichten van een duurzame etalage is het startschot voor die ontwikkeling. De Alkmaarse ontwerpers zijn gevraagd om deze taak op zich te nemen. Hun plasticvrije walvisknuffels zijn speciaal ontworpen om aandacht te vragen voor het probleem van plasticvervuiling.

De ontwerpers
Anna van Gerve en Alper Demir staan bekend als het ontwerpersduo Kaplum. Beiden zijn afgestudeerd in Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Kinderen, en in het bijzonder hun zoon Sibren (bijna 6 jaar, zie foto), inspireren hen. Anna: “De manier waarop kinderen de wereld ervaren – vol kleur, fantasie en avontuur – vormt de basis voor onze ontwerpen.”

Duurzame samenleving
“Daarnaast is het voor ons erg belangrijk om op geen enkele manier bij te dragen aan het probleem van plasticvervuiling,” gaat Anna verder. Toen Eye hen benaderde, twijfelde ze dan ook geen moment. “We juichen elke ontwikkeling naar een duurzame samenleving toe en werken graag mee aan zo’n transitie.”

Groter publiek
Voor de Alkmaarse ontwerpers is dit een stap in de richting van het bereiken van een groter publiek. En dat is ook nodig, legt Anna uit: “Elk jaar komt er tussen de acht en dertien miljoen ton plastic in onze oceanen terecht. Als we onverminderd zo doorgaan, zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zijn. Minder plastic gebruiken is een belangrijke manier om deze crisis te bestrijden. Hoe meer mensen dat weten, hoe beter.”