ALKMAAR - Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid lanceert AlkmaarEnergie | om samen met de andere coöperaties binnen het om | nieuwe energie collectief een Escape Room op wielen. Het duurzame coöperatieve energiecollectief wil de kennis over verduurzaming vergroten op een manier die leuk, laagdrempelig en spannend is. Om de Escapebus ervaring af te trappen, strijden ‘team Urgenda’ en ‘team Trouw Duurzame 100’ tegen elkaar tijdens de uitreiking van de Trouw Duurzame 100 in Amsterdam om 18.00 uur. Marjan Minnesma van Urgenda heeft de Trouw Duurzame 100 al 3 keer gewonnen, maar houdt Urgenda zich staande tegen de nieuw genomineerden van 2019? Wie komt als eerste uit de bus?


De interesse in duurzaamheid piekt, maar uit onderzoek blijkt dat de kennis vaak nog achter blijft. Zo is meer dan de helft van de MKB’ers actief bezig met verduurzaming, maar mist bij een even groot percentage de kennis om de ideeën actief uit te voeren. Dat is de reden voor het om | nieuwe energie collectief, die meer dan veertig lokale coöperaties verenigt, om op een leuke manier de kennis over duurzaamheid te vergroten. om | nieuwe energie is door de Consumentenbond al jaren achtereen uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland en lanceert nu de eerste duurzame Escapebus van Nederland.


Directeur van om | nieuwe energie, André Dippell: “Wat ons onderscheidt als energieleverancier is dat we de energietransitie in Nederland samen met burgers willen aanjagen. Door zonder winstoogmerk op lokaal niveau met elkaar duurzame energie te opwekken, kunnen we steeds goedkopere tarieven aanbieden aan consumenten en bedrijven. Verduurzamen hoeft niet moeilijk te zijn. Het kan simpel én goedkoop, maar dat moet nog landen. Deze kennis gaan we met behulp van de Escapebus verspreiden.”


De bus is in te huren door bedrijven, evenementen en instellingen. Deelnemers kunnen de Escapebus betreden met een groepje tot 8 personen per 30 minuten. Met elkaar vecht je tegen het stijgen van de temperatuur door via een aantal spellen de klimaatverandering een halt toe te roepen. Wanneer jij de oplossingen goed uitvoert en binnen de tijd de uitgang van de bus bereikt, voorkom je de temperatuurstijging op aarde.


De Escapebus is een initiatief van ZutphenEnergie | om, een van de andere coöperaties binnen het collectief, die in het klimaatvraagstuk een Escaperoom ervaring zagen: we hebben maar kort de tijd om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Tjitske Ypma van ZutphenEnergie | om: “Na al jarenlang mensen te hebben aangesproken op het onderwerp, leek het ons leuk om door middel van spel mensen zelf even aan het roer te zetten. De klimaatthermometer moet snel omlaag, voor het te laat is!” Dankzij Tauw Foundation, studenten van de HAN en de Provincie Gelderland kon een bus omgebouwd worden tot een mobiele duurzame energie Escaperoom. Samen met de andere 40 lokale energie coöperaties binnen het om | nieuwe energie collectief, gaan zij de bus lokaal inzetten.


De bus is in te huren door bedrijven en events die hun werknemers of bezoekers op een leuke manier willen betrekken bij verduurzaming. Kijk voor meer informatie op www.samenom.nl/escapebus