ALKMAAR - Alkmaar heeft zich officieel aangesloten bij de Avond4daagse – Home Edition, een landelijk initiatief van de KNWB. De inwoners van deze stad kunnen zich nu online aanmelden om vervolgens vanuit het eigen huis 4 dagen een eigen wandelroute te lopen. Wie de wandelingen voltooit krijgt bovendien de officiële avond4daagse wandelmedaille thuisgestuurd, zodat de reeks opeenvolgende medailles dit jaar tóch aangevuld kan worden. Zo wordt de 66e Alkmaarse avond4daagse er één om nooit te vergeten.


Een ‘nieuwe’ organisatie en een grote sponsor. Alkmaar Sport en Kiddies/SKOA waren er helemaal klaar voor dit jaar, maar de maatregelen rondom het COVID-19 virus versperde letterlijk de weg naar een prachtig mega evenement. De avond4daagse van Alkmaar, die in de tweede week van juni gelopen zou worden en waar jaarlijks honderden scholieren én volwassenen hun uithoudingsvermogen testen op de Alkmaarse wandelpaden, werd afgelast. “Toen de overheid steeds verder vorderende maatregelen aankondigden zagen we de bui al hangen, maar toch hoop je stiekem dat het allemaal wel meevalt. Toen eenmaal bekend werd dat evenementen in ieder geval tot 1 september niet door mogen gaan wisten we wel waar we aan toe waren. We hebben even rondgevraagd en voor het laatst dat de avond4daagse niet doorging in Alkmaar is ergens begin jaren ’80 geweest. Dit is natuurlijk waar we even van balen, maar we zijn meteen aan de slag gegaan met kijken wat wél mogelijk is,” aldus Mirjam van der Welle, coördinator van de avond4daagse namens Alkmaar Sport.

Alkmaar Sport gaf samen met vele andere organiserende partijen bij de wandelbond aan op zoek te zijn naar een alternatief, iets waar de bond gehoor aan gegeven heeft. “We hebben Alkmaar nu ook officieel aangemeld voor deze digitale editie. Wel fijn voor de fanatieke wandelfans die graag hun opeenvolgende medaillecollectie willen uitbreiden. Vorig jaar was er een mevrouw die haar medaillecollectie tot nummer 64 wist uit te breiden, dan is het tóch leuk als je dit kunt aanvullen. Natuurlijk geldt dit ook voor iedereen die ‘pas’ voor de vijfde of desnoods eerste keer meedoet. Ook kijken we of we in het najaar met de kinderen met Kiddies/SKOA nog een sportieve wandelactiviteit kunnen oppakken en zoeken we een samenwerking met onze wandeltak van Sport Vitaal, Klaar-Mee-Loop-Mee om in het najaar een avond2daagse te organiseren. Vooralsnog moeten we voor deze activiteiten eerst de ontwikkelingen rondom het coronavirus afwachten, maar we staan in de startblokken om dóór te gaan,” aldus van der Welle.

Bij deelname aan de Home Edition van de avond4daagse blijft veiligheid voorop staan. Zo dient elke deelnemer zich te houden aan de maatregelen zoals zij zijn opgelegd door het RIVM en de Rijksoverheid. Wandelen vanuit de eigen voordeur, de eigen route volgend, maar tóch sportief bezig zijn is het idee. De inschrijflink is te vinden op de pagina van Alkmaar Sport: www.alkmaarsport.nl/avond4daagse.