ALKMAAR - Zaterdagmiddag kwam Olympisch kampioen Maarten van der Weijden in een boot van de Reddingsbrigade door de grachten gevaren. Hij kwam naar de binnenstad van Alkmaar om de kick off van Red je vriendje te verzorgen. Red je vriendje is een uniek Alkmaar Sport initiatief om de zelfredzaamheid van kinderen in, rondom en aan het water te vergroten. Het programma wordt gratis aangeboden aan basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8.


Fietsen, schaatsen en zwemmen zitten in ons DNA. “Kinderen in groep 5 hebben meestal ook al een zwemdiploma,” begint Marcel Ruitenberg, hoofd van de zwemaccommodaties van Alkmaar Sport de motivatie. “Helaas blijkt nog steeds dat kinderen in buitenwateren in benarde situaties terecht komen. Steeds vaker lees je in de krant dat kinderen in problemen komen als zij in de zee in een mui terecht raken of bijvoorbeeld door het ijs zakken. Bij Red je vriendje bootsen we deze situaties in het zwembad na. Stel je je zakt door het ijs, je fietst in het water of je bootje valt om, wat doe je als je dit gebeurt? En hoe kan je jezelf of je vriendje uit deze situatie redden?”

Red je vriendje vindt plaats in zwembad Hoornse Vaart. Hierbij is hulp van de Reddingsbrigade uit Bergen gevraagd. Daarnaast is er tijdens een korte pauze een educatief moment in het kader van voorkomen en aanpakken van zwerfafval. De kinderen spelen een ‘omgekeerd inzamelen spel’ waarmee op een speelse manier de bewustwording van de problematiek rondom de plastic soep wordt vergroot.

Zaterdagmiddag vond de kick off plaats in de binnenstad van Alkmaar. Olympisch kampioen Maarten van der Weijden gaf samen met basisschoolleerling Djaz en Eddy Bakker, manager exploitaties van Alkmaar Sport het startsein. De hele dag was het feest in de nieuw winkel van Univé, partner in het project en konden liefhebbers in de boot van de Reddingsbrigade door de grachten varen.

Gratis aangeboden
Red je vriendje wordt gratis aangeboden aan basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8. Het programma wordt mogelijk gemaakt door sponsoren uit het bedrijfsleven. Het programma wordt mogelijk gemaakt door Univé, Stadswerk 072, Reddingsbrigade Bergen, Variopool, Decathlon Alkmaar en Alkmaar Sport. Meer informatie is te vinden op de website van zwembad Hoornse Vaart. Hier kunnen scholen zich ook direct aanmelden.

www.hoornsevaart.nl/redjevriendje