ALKMAAR - De kans dat Alkmaar Ontzet op 8 oktober op de gebruikelijke wijze wordt gevierd is niet realistisch. Nu evenementen door de coronacrisis tot september zijn verboden wordt het ook voor het Ontzet-feest 'spannend'. Voor eind mei willen de organisatoren een knoop doorhakken over de viering van Ontzet.


"Wij zijn een echt publieks evenement waar duizenden mensen op af komen, met 34 verschillende evenementen verspreid over de stad", stelt Frits Westerkamp, voorzitter van de 8 October Vereeniging. "Wij denken al langer na over hoe dat nu moet in oktober."

"Alkmaar Ontzet onopgemerkt voorbij laten gaan, gaat sowieso niet gebeuren." De hoop bij de Vereeniging is nog altijd dat de overwinning op de Spanjaarden in 1573 op 8 oktober gevierd kan worden. "Maar dat het feest anders zal worden, daar houden we serieus rekening mee."

"Komende donderdag hebben we een digitale vergadering met elkaar, waarin iedereen met ideeën komt over wat we eventueel kunnen aanpassen of veranderen. Maar ook met de gemeente zijn we in overleg."

Dat er op tijd duidelijkheid komt, is van belang: de voorbereidingen beginnen al in de maanden ervoor. "De bouw van de wagens voor de Grote Middagoptocht start in augustus. Die hal waar dat gebeurt staat dan helemaal vol, en dan is anderhalve meter afstand houden geen doen. De veiligheid van al onze vrijwilligers staat voorop."

Sponsoren
Ook de financiën van Ontzet zullen mogelijk tot andere keuzes leiden. "Voor een derde zijn we afhankelijk van sponsoren, en die hebben het nu ook zwaar. We kunnen ons goed voorstellen dat we dit jaar niet het volledige sponsorgeld kunnen ontvangen."

"En ook de situatie rond de gesloten horeca is iets waar wij rekening mee moeten houden. Ontzet is van groot belang voor bijvoorbeeld café's, die dan druk bezocht worden."

Wat er ook besloten wordt, de 8 October Vereeniging wil Ontzet ook dit jaar niet zómaar voorbij laten gaan. "We willen wel iéts voor de Alkmaarders doen op deze belangrijke dag. Wat en hoe hopen we zo snel mogelijk te laten weten."