ALKMAAR - Iedereen, van de bestuursleden van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet, de vrijwilligers tot de Alkmaarders en buitenpoorters, heeft ONTZETtend uitgekeken naar deze beslissing. De beslissing om voor de Alkmaar Ontzet viering 2021 grote evenementen weer op het programma te zetten.

De Vereeniging heeft groen licht gegeven voor de voorbereidingen voor een meer traditionele viering. Dat betekent een ‘ja’ voor onder andere de optochten, muziekspektakels, de Minikoraal en natuurlijk de zuurkoolmaaltijd. In overleg met de gemeente Alkmaar is er voor gekozen om de toekomst positief te benaderen.

Programma 2021
Vorig jaar heeft de Vereeniging veel programmaonderdelen moeten schrappen, maar ook evenementen in een ander jasje gestoken. In sommige gevallen is dat jasje zo goed te bevallen dat verwacht wordt dat het programma niet alleen oude vertrouwde evenementen zal laten zien, maar zeker ook evenementen in een nieuwe of in de aangepaste uitvoering die vorig jaar zo succesvol was. Het Ontzetontbijt voor het basisonderwijs is hèt voorbeeld van een ongekend succesvol nieuw jasje. Hoe het ontbijt dit jaar vorm gegeven wordt, is natuurlijk nog even afwachten. Voor de Vereeniging is het belangrijk de vindingrijkheid en de creatieve ideeën waarmee vorig jaar een bijzonder programma is samengesteld, te behouden. De uitdaging van een corona-proof programma werd een mogelijkheid om decennia-oude en nieuwe tradities te mixen.

“Wij hebben er ONTZETtend veel zin in om weer met de voorbereidingen te starten van een, in de basis, traditionele viering” zegt Frits Westerkamp, voorzitter van de 8 October Vereeniging. “Het stappenplan van de overheid om na de zomer weer naar een samenleving te gaan waar mensen weer in grote getalen bijeen kunnen komen om bijvoorbeeld een feest als Alkmaar Ontzet te vieren en de huidige ontwikkelingen, geven ons genoeg vertrouwen. Natuurlijk blijven de coronamaatregelen leidend en worden daarom door ons samen met de gemeente Alkmaar op de voet gevolgd. Maar omdat veel traditionele evenementen een lange voorbereidingstijd kennen, moesten we nu al een beslissing nemen. Dan is afschalen dan wel vormgeven met inachtneming van dan geldende Covid maatregelen, als dat nodig blijkt te zijn, gemakkelijker dan opschalen. Dat is voor veel evenementen simpelweg niet mogelijk. Maar de Alkmaar Ontzet viering van 2021 wordt hoe dan ook weer gedenkwaardig.”

Volg de Vereeniging
Houd vooral de website en de social media kanalen, zoals Facebook en Instagram, goed in de gaten. Daar zal de Vereeniging alle ontwikkelingen over de herdenking èn viering herdenking van 8 oktober met de Alkmaarders en buitenpoorters blijven delen. Vorig jaar zorgde Alkmaar Ontzet voor een ONTZETtend sterke verbondenheid in en met de stad en dat wil de Vereeniging zeker vasthouden. Alkmaar Ontzet is en blijft een feest voor Alkmaarders, door Alkmaarders