ALKMAAR - Naar aanleiding van een incident eerder deze maand in de Alkmaarse wijk Huiswaard waarbij vijf gewonden vielen toen de bodem van een balkon losliet, heeft de gemeente Alkmaar inmiddels 47 illegale balkons ontdekt. Dit gaat allemaal om aan- of opgebouwde balkons in Huiswaard. De eigenaren van deze balkons worden door de gemeente aangeschreven om deze alsnog te legaliseren.

Bewoners die binnen zes weken na ontvangst na de brief nog geen aanvraag hebben ingestuurd kunnen hierbij rekenen op bestuurlijke maatregelen. Bij het incident op zaterdag 5 mei zaten zes mensen tijdens een housewarmingparty aan de Bannewaard te kaarten waarbij het balkon bezweek onder het gewicht. Vijf personen moesten diverse wonden en breuken naar het ziekenhuis. Achteraf bleek dat er geen vergunning was aangevraagd voor het bouwsel.

De gemeente laat weten niet direct over te gaan tot al te strenge maatregelen aangezien enkele balkons al zijn aan- of opgebouwd ver voordat de huidige bewoners er kwamen wonen. Na ontvangst van de brief krijgen eigenaren zes weken de tijd om deskundigen in te huren en een aanvraag te doen tot legalisering. Bewoners die zich niet aan deze termijn houden kunnen rekenen op maatregelen waarbij mogelijk de illegale aanbouw zelfs wordt verwijder op kosten van de bewoners.