ALKMAAR - Van maandagavond 12 juni tot en met zaterdagochtend 17 juni 2023 is de Kraspolderbrug bij Alkmaar elke avond en nacht in beide richtingen afgesloten voor zowel wegverkeer als scheepvaart. De brug wordt al vanaf 30 mei niet bediend voor grotere schepen vanaf 2,5 meter hoog.


De brug is van 12 tot 17 juni 2023 iedere avond en nacht in beide richtingen afgesloten van 21.00 tot 5.30 uur voor zowel het autoverkeer als voor (brom)fietsers en voetgangers. Verkeer op de Nieuwe Schermerweg (N243) van en naar Alkmaar wordt omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd.

Kaart omleiding Kraspolderbrug

Vaarverkeer

  • Van dinsdag 30 mei 2023 tot zaterdag 17 juni 2023 zal de brug niet worden bediend, waarbij het brugdek in gesloten stand wordt gehouden. Kleinere boten kunnen nog onder de brug door varen.
  • Vanaf maandagavond 12 juni 2023 tot en met zaterdagochtend 17 juni 2023 tussen 21.00 en 5.30 is voor alle scheepvaart – inclusief kleine boten – geen onderdoorgang mogelijk onder de brug.

Op de website www.vaarweginformatie.nl staat meer informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg.

Werkzaamheden

Met de werkzaamheden zorgt de provincie ervoor dat de Kraspolderbrug bediend kan worden vanuit de bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard. Om de Kraspolderbrug hiervoor klaar te maken, worden systemen uitgebreid en wordt software van de brug aangepast. De provincie voert testen uit en controleert of systemen goed op elkaar afgesteld zijn. Ook plaatst de provincie camera’s en hogere cameramasten voor beter zicht en een veiligere bediening op afstand. Naar verwachting wordt de Kraspolderbrug na goede testresultaten na de werkzaamheden op afstand bediend vanuit de bediencentrale van de provincie.

Centrale afstandsbediening

Door de bediening van de bruggen in Noord-Holland steeds meer vanuit 1 punt te organiseren, is het openstellen van bruggen beter op elkaar afgestemd voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming en stimuleert de provincie het vervoer over water én de weg.

Onderhoudswerkzaamheden Kraspolderbrug

Binnenkort is ook onderhoud nodig aan de Kraspolderbrug. De voeg in het brugdek is aan vervanging toe. De werkzaamheden kunnen niet gecombineerd worden met de werkzaamheden voor de centrale bediening op afstand. Daarom is het nodig om de brug nog een keer af te sluiten. Deze werkzaamheden duren naar verwachting een week in de zomer. Zodra de planning beschikbaar is maakt de provincie dat bekend.

Meer informatie

Met vragen of opmerkingen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen op de pagina Centrale bediening bruggen en sluizen en via de regionale Facebookpagina Alkmaar en omstreken (@AlkmaarNH).