HEERHUGOWAARD - Acteur Joop Dikmans is verleden week op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Heerhugowaard overleden, zo heeft zijn familie bekend gemaakt. Dikmans kwam zelf uit de circuswereld, maar kreeg in Nederland zijn grootste bekendheid als "Boef B2" uit de serie Bassie & Adriaan, en dan met name om de uitspraak "Wat zeggie?"


Voor het grote publiek staat vooral die uitspraak nog in het geheugen en maakte hij zodoende niet alleen vele kinderen aan het lachen, maar ook talloze volwassen keken immer met het grootste plezier naar de avonturen van Bassie en Adriaan. Met name door B2 die samen met handlanger Japie en de Baron snode plannen maakte om het "die vervelende clown en irritante acrobaat" zo lastig mogelijk te maken. Dikmans speelde de rol tussen 1987 en 1989 in de series 'Het geheim van de Schat', 'De verdwenen kroon' en 'De verzonken stad'.

Daarvoor speelde de geboren Rotterdammer Dikmans veelal als clown in het circus waaronder Circus Renz alwaar hij zijn vrouw Trudy leerde kennen die twintig jaar gelden overleed. Tevens speelde Dikmans in tal van theaterprodukties.

Dikmans die tot zijn dood in Heerhugowaard woonde zou vorige week vanwege dementie vanuit een revalidatiecentrum overgeplaatst worden naar een verzorgingstehuis, maar overleed kort daarvoor.

Joop Dikmans wordt komende vrijdag in besloten kring gecremeerd.