ALKMAAR - Op maandag 19 september heeft wethouder Ad Jongenelen namens gemeente Alkmaar de Leefstraat afgetrapt bij OBS de Sterrenwachter en RKBS de Burijn in Alkmaar. De Leefstraat diende als kick-off van de School in Beweging Challenge; een project van JOGG Alkmaar waarbij kinderen een maand lang zo vaak mogelijk op eigen energie naar school gaan. Daarmee wordt bewegen gestimuleerd en wordt er een veilige verkeersomgeving rond de school gecreëerd. Dit jaar doen er 1500 leerlingen mee.

De straat rond de school werd afgezet zodat kinderen hier de hele dag konden spelen. De dag startte met een gezamenlijke kick-off op het schoolplein, waarbij directeur Mayke Kuilboer, wethouder Ad Jongenelen, politiestudenten en JOGG-regisseur Emma Swart de dag feestelijk openden. Er was een fietsversierwedstrijd waarbij het winnende kind een cadeaubon van Theo Schilder Alkmaar ontving. Daarna werd er gedanst met Druppie en tot slot luidde de wethouder de sirene.

Op de schoolpleinen werd fietsparcours uitgezet waar kinderen verschillende verkeerssituaties konden oefenen. Studenten van PCC Oosterhout hebben de kinderfietsen gecontroleerd en gerepareerd. Daarnaast stond er een vrachtwagen in de straat waar kinderen leerden over de dode hoek. En op de stormbaan konden de kinderen uitrazen. Ondanks de regen hebben de kinderen een fantastische dag gehad.

Met de School in Beweging Challenge moedigen alle deelnemende basisscholen de leerlingen een maand lang aan om zo veel als mogelijk op eigen energie naar school te gaan. Alles is toegestaan zolang de auto, brommer of gemotoriseerde bakfiets maar thuisblijft.

Een maand lang kunnen leerlingen punten scoren. De klas die gemiddeld de meeste punten scoort door op een gezonde manier naar school te komen wint een clinic trampolinespringen gesponsord door Trampolineverenging Triffis! De School in Beweging Challenge is een initiatief vanuit JOGG Alkmaar, gemeente Alkmaar, Alkmaar Sport, en PCC Oosterhout.

JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht, een landelijk project met als doel om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezond(er) te maken. Voor meer informatie over JOGG Alkmaar, ga naar https://www.alkmaar.nl/ontdek-alkmaar/sport-en-cultuur/jogg/ of kijk anders op https://www.facebook.com/JOGGAlkmaar/.