ALKMAAR - Vanaf zaterdag 9 oktober wordt in de Grote Kerk Alkmaar maandelijks een gratis toegankelijk concert in de serie ‘Rondom Bach’ geprogrammeerd. De serie is samengesteld door stadsorganist Pieter van Dijk en biedt luisterrijke zaterdagmiddagconcerten met orgelmuziek, vaak aangevuld met andere instrumenten.

Hobo en orgel

Het Rondom Bach- concert van 9 oktober staat in het teken van de barokhobo. Johann Sebastian Bach en zijn lievelingsleerling Johann Ludwig Krebs schreven diverse composities voor de hobo, hobo d’amore en hobo da caccia. Ook orgelbouwer Franz Casper Schnitger was geïntrigeerd door de klank van deze instrumenten. Speciaal voor het Alkmaarse orgel ontwikkelde hij het register Hautbois, toentertijd een absolute noviteit! Door de lage stemming van het Alkmaarse orgel mengt dit instrument voortreffelijk met de barokhobo. Op het programma staan o.a. de prachtige Fantasie in g- klein van Krebs voor hobo en orgel, enkele bekende Sinfonia’s uit Cantates van Bach en een prachtige bewerking van het koraal Jesu meine Freude.

Meer informatie en toegang
In het nieuwe seizoen wordt op een zestal zaterdagmiddagen een concert in de serie Rondom Bach georganiseerd. Houdt de website in de gaten voor de actuele programmering. Entree is gratis, een donatie na afloop is welkom. Zolang de nu actuele Coronamaatregelen gelden wordt de bezoekers om een Coronatoegangsbewijs gevraagd voor toegang tot de Grote Kerk.