ALKMAAR - In de meivakantie, op vrijdag 5 mei, is er voor het eerst in 25 jaar een ander soort viering in Cultuurpark De Hout. Het 5 mei comité blijft bestaan, maar kiest ervoor om de organisatie van het 5 mei festival zoals het was, niet meer uit te voeren. Dit jaar organiseert DOSS event support, dezelfde organisator van Klim naar de Hemel en Kaeskoppenstad, een alternatieve 5 mei viering zodat mensen tóch op een passende manier stil kunnen staan bij vrijheid. Dit jaar bouwen we samen aan vrijheid! Bouw je mee?

De wereldberoemde Franse kunstenaar Olivier Grossetete komt speciaal naar Alkmaar om met zoveel mogelijk mensen onze prachtige Waagtoren na te bouwen. De toren wordt maximaal 25 meter hoog en er zijn slechts drie dingen nodig om het te bouwen: karton, tape en menselijke energie. Veel daarvan, dat dan weer wel! Daarom nodigen we iedereen van harte uit om mee te bouwen op 5 mei (12.00 uur – 21.00 uur) én om het kunstwerk weer af te bouwen op 6 mei (13.00 uur – 17.00 uur). Meer informatie vind je op www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl. KOM, want het bouwen van zo’n kartonnen toren is moeilijk, maar uniek. We kunnen ècht handjes gebruiken. Neem je buurvrouw, zoon, oude vriend of vage kennis mee en maak er iets moois van met elkaar. In vrijheid!

Gratis workshops

Maar liefst 1300 kartonnen dozen en ruim 26 kilometer tape. Dat krijg je niet in een dag de lucht in! Dat klopt en daarom zijn er van 30 april tot en met 4 mei gratis workshops om het kunstwerk voor te bereiden. Iedereen vanaf 9 jaar is welkom om mee te doen. Rooster jezelf in en maak van je meivakantie eentje om nooit te vergeten. Ben jij een denker, doener, jong, oud, mobiel, niet mobiel, verdrietig, neutraal of vrolijk? Iedereen mag meedoen. Leuk juist! Geef je op via www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl of vul direct je beschikbaarheid in via www.bit.ly/Aanmeldenworkshop (let op, link is hoofdlettergevoelig).

5 mei viering en afbouwdag

Op 5 mei is er een viering in het kader van Bevrijdingsdag en tref je, naast dit gigantische community art project, activiteiten voor jong en oud aan. We gaan echt aan de slag met vrijheid en we zijn benieuwd hoe Alkmaar vrijheid in de toekomst wil vieren. Op het terrein zijn geen horecafaciliteiten aanwezig en geen versterkte muziek. Neem je kleedje mee en kom, als vanouds, vrijheid vieren! Op 6 mei bouwen we het kunstwerk af en door de hoeveelheid wordt dit een groots spektakel. Stadswerk zal het karton in grote getalen afvoeren. We gaan er iets moois van maken! Kom en bouw mee.