ALKMAAR - Van 6 juli t/m 17 augustus staat in de Grote Kerk Alkmaar de serie Zomeravondconcerten op het programma. Gedurende de hele zomer zijn bekende (inter)nationale organisten elke woensdagavond te beluisteren met afwisselende programma's. Op woensdagavond 27 juli wordt in de sfeervolle kerk een uniek concert gegeven door Andrés Cea Galán uit Spanje en Christophe Mantoux uit Frankrijk. Het concert maakt onderdeel uit van het internationale Orgelfestival Haarlem.

Orgeldocenten Zomeracademie
Het is intussen traditie geworden dat tijdens het internationale Orgelfestival in Haarlem ook een concert wordt gegeven in de Grote Kerk in Alkmaar door orgeldocenten van de Zomeracademie aldaar. Dit jaar zijn dat Andrés Cea Galán uit Spanje en Christophe Mantoux uit Frankrijk. Galán concentreert zich daarbij op muziek uit zijn thuisland met de componisten Correa de Arauxo en Cabanilles; grillige muziek met ongehoorde klanken. Mantoux vertolkt oude dansen op het koororgel, uit de collectie die Attaignant verzamelde, en wijdt zich op het grote orgel aan de Noord-Duitse meesters Weckmann en Reincken. Van laatstgenoemde wordt dit jaar het 300ste sterfjaar herdacht. Hij componeerde de langste koraalfantasie ooit over 'An Wasserflüssen Babylon', een werk dat de 15-jarige Bach bewonderde en eigenhandig kopieerde.

Kaasmarktconcert vrijdag 29 juli
Deze zomer wordt er in de Grote Kerk Alkmaar elke vrijdag om 12.00 en 13.00 uur een gratis toegankelijk Kaasmarktorgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels. Op vrijdag 29 juli worden de orgels bespeeld door Jaco van Leeuwen.

Meer informatie en toegangskaarten
Toegang tot de Zomeravondconcerten bedraagt € 8,50 (CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50). Toegangskaarten kunnen worden gereserveerd via www.grotekerk-alkmaar.nl. De Kaasmarktconcerten zijn gratis te bezoeken.