ALKMAAR - Slimme en innovatieve ideeën waardoor ouderen op een actieve manier betrokken blijven bij onze samenleving. Daar is de jarige Pius-Stichting uit Alkmaar naar op zoek. Ze daagt daarom organisaties, ondernemers en particulieren uit om dit najaar mee te doen aan de PIUS PRIJS 2022. De beste ideeën (dienst, product of project) worden beloond met grote geldbedragen, in het totaal € 150.000,-, te verdelen over vier prijswinnaars. De hoofdprijs kan oplopen tot maximaal € 70.000,-. De geldprijzen moeten worden besteed aan de uitvoering van het project. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een grote finaleavond in theater de Vest op 19 mei 2022.

Eenzaamheid en gebrek aan positieve prikkels leiden bij ouderen dikwijls tot sociaal isolement en geheugenproblemen. Dit werd nog eens extra zichtbaar en voelbaar tijdens de afgelopen periode waarin de coronapandemie ons leven bepaalde. Voorzitter Pius-Stichting, Kees Bosboom: ,,Het is van groot belang dat ouderen actief deel kunnen blijven nemen aan onze samenleving. En mee kunnen blijven doen in onze steeds sneller veranderende wereld. De Pius-Stichting zet zich als klein vermogensfonds met ANBI-status al sinds 1872 in voor ouderen die wonen in de kop van Noord-Holland. Door de jaren heen hebben tal van rechtspersonen zonder winstoogmerk de Pius-Stichting weten te vinden voor de financiering van projecten die het leven van ouderen aangenamer maken. Nu we 150 jaar bestaan, willen we wat extra’s doen en zo is het idee ontstaan voor de PIUS PRIJS. Organisaties, bedrijven en particulieren kunnen meedoen. Voorwaarde is wel dat deelnemers bereid zijn hun idee tot leven te willen brengen in het werkgebied van de Pius-Stichting. We hopen en rekenen op heel veel inzendingen.’’

Het werkgebied van de Pius-Stichting bestaat uit de kop van Noord-Holland, meer specifiek de gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Heerhugowaard, Langedijk, Alkmaar, Bergen (NH), Koggenland, Opmeer, Medemblik, Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen, Heiloo en Castricum.

Deelnemen
Van 15 september tot 15 december 2021 kunnen ideeën en plannen bij de Pius-Stichting worden ingeleverd. Een deelnemend projectplan bestaat uit maximaal 5 A4’ tjes en geeft een zo concreet mogelijke omschrijving van het idee. ,,Op onze website is een speciale pagina geopend die geheel in het teken staat van de PIUS PRIJS 2022’’, vult Bosboom aan. ,,Daarop zijn alle criteria voor deelname en aanlevering te vinden. Voor ons is van belang dat een voorstel een wezenlijke bijdrage levert aan de actieve deelname van ouderen aan onze samenleving. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. Daarbij wordt gekeken naar originaliteit, innovatiekracht, professionaliteit, haalbaarheid en duurzaamheid. Uiteindelijk bepaalt die jury welke 8 finalisten op 19 mei volgend jaar in theater De Vest de strijd met elkaar aanbinden voor de drie hoofdprijzen en de zaalprijs.’’

Tijdlijn

Ideeën en voorstellen dienen vóór 15 december 2021 te zijn gemaild naar piusprijs@piusstichting.nl. Op 1 maart 2022 volgt de bekendmaking van de 8 finalisten. Tijdens de finaleavond wordt er van elk plan een kort filmpje getoond. Daarna krijgen de finalisten de mogelijkheid hun idee nog toe te lichten en mogelijke vragen van de jury en publiek te beantwoorden. Aan het eind van de avond maakt de jury de winnaars bekend.