ALKMAAR - Op vrijdag 21 april luidt Marianna Lakeman om 10 uur de bel aan het historische Waaggebouw, het teken dat de kaasmarkt van start gaat. Marianna is 38 jaar vrijwilligster in het Hollands Kaasmuseum. Het Hollands Kaasmuseum bestaat dit jaar 40 jaar. Burgemeester Anja Schouten ontvangt Marianna Lakeman en haar gasten in het stadhuis voorafgaand aan de opening van de kaasmarkt.


40 jaar kaasmuseum

Het Hollands Kaasmuseum is opgericht in 1983 en trekt jaarlijks 35.000 bezoekers. Je kunt het museum vinden in het historische Waaggebouw, met uitzicht op de Kaasmarkt. In het museum vind je allerlei interessante informatie over kaas: de geschiedenis, de bereidingswijze en de kaashandel: hier ontdek je het ware verhaal over kaas! De belluidster van deze week werkt al sinds 1985 in het Kaasmuseum als gastvrouw.

Marianna Lakeman

Marianna is van huis uit chemicus en begon ooit op het laboratorium van de Karperton Kaasfabriek in Alkmaar. Ze houdt van de nostalgie van het kaasmaken zoals dat in het museum te zien is. Uit de begintijd vertelt ze dat er toen nog echte Edammertjes in het museum lagen. Haar favoriete museumstuk is een antieke Westfriese kaaspers uit 1625 met prachtig houtsnijwerk dat destijds als huwelijkscadeau werd geschonken. Maar ook de kaaskamer roept bij haar herinneringen aan haar eigen jeugd in Twisk op. Het kaasmuseum bestaat nu 40 jaar, dus zij heeft bijna al die jaren meegemaakt. Marianna staat na al die jaren nog altijd als een enthousiaste gastvrouw in het museum. Ze staat de toeristen te woord in diverse talen, waarbij het Italiaans voor haar belangrijk is, omdat daar familie woont.

Alkmaarse kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie.