ALKMAAR - De bekende Alkmaarse firma Eyssen is jaren geleden overgegaan in andere handen, maar keert terug in Alkmaar! De rijke historie van Eyssen tussen 1883 en 2008, haar wereldwijde bekendheid en de productie van smeerkaas, smeltkaas en korstloze kaas zijn vanaf nu te beleven in het Hollands Kaasmuseum.


“Eyssen Alkmaar, kaas uit de kaasstad!”. Wellicht herinnert u zich deze reclameslogan nog in de allereerste STER-spot op de Nederlandse televisie in 1967. Kuipjes smeerkaas in allerlei varianten, zoals Slankie en Bambino, dat was met name waarmee Eyssen toen al aan de weg timmerde.

Eyssen is net zo nauw verbonden met Alkmaar als de kaasmarkt, de kaasdragers en de Waagtoren. Wie tegenwoordig over de Kanaalkade komt ziet nog het voormalige pand met de naam Eyssen in grote letters op de gevel. Ook is te zien dat Eyssen het predicaat koninklijk bezat. Dat werd al in 1905 verleend door de toenmalige koningin Wilhelmina.

De oorsprong van de smeerkaas stamt uit de 19e eeuw toen Jan Hendrik Eyssen, boerenzoon uit de Beemster en kaashandelaar in Oosthuizen, een oplossing zocht voor langere houdbaarheid van kaas. Niet alleen in Nederland maar ook in de voormalige koloniën en de tropen kwam steeds meer belangstelling voor die heerlijke, malse Hollandse kaas. Het langdurige vervoer naar die bestemmingen, veelal per schip, zorgde echter voor veel bederf van de exportkaas.

Jan Hendrik Eyssen (1856-1933) liet aanvankelijk die exportkaas langdurig rijpen waardoor vocht werd onttrokken en de kaas minder snel bedierf. Het probleem was nu echter dat men zijn tanden stuk beet omdat de kazen knetterhard werden. Uiteindelijk ontdekte Jan Hendrik dat je deze harde kaas kon fijn malen en door er boter, water en later ook smeltzouten aan toe te voegen zacht en smeuïg kon maken.

Deze langer houdbare, verduurzaamde en toch zachte (smeerbare) kaas werd vervolgens in vertinde blikken gegoten waardoor ze jarenlang houdbaar waren en men ook in verre landen van onze “malsche, jonge kaas” konden genieten. Al in 1900 ontving Eyssen voor deze geweldige uitvinding de Medaille d’Or op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Een internationale erkenning van formaat.

De rijke historie van Eyssen is vanaf nu permanent te zien in het Kaasmuseum in het Waaggebouw. Ontdek hoe de boerenzoon Jan Hendrik Eyssen uit de Beemster de smeerkaas bedacht en met de generaties na hem door dit vakmanschap de wereld veroverde, internationale erkenning verwierf en Alkmaar Kaasstad extra op de kaart zette.

Veel van de historie van Eyssen is bewaard gebleven en is in het privébezit van de familie Eyssen. Een deel wordt nu geschonken aan het kaasmuseum en samen met de laatste directeur/eigenaar Jan Willem Eyssen is een plan gemaakt voor een Eyssen podium op de bovenste verdieping van het Kaasmuseum.

Door middel van twee schermen wordt in drie talen de historie van Eyssen getoond alsmede de uitvinding, het vroegere en latere productieproces, de export, de handel en de marketing en reclame. En een vitrine met veel mooie Eyssen materialen met interessante weetjes.

Eyssen Alkmaar is vanaf de kerstvakantie te beleven in het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar.

Meer info en openingstijden: www.kaasmuseum.nl