ALKMAAR - Door de corona pandemie heeft het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar de afgelopen twee jaar de deuren regelmatig moeten sluiten. Het museum heeft de stille periode gebruikt om een aantal vernieuwingen te realiseren. Nu museumbezoek gelukkig weer zonder beperkingen mogelijk is, kunt u komen genieten van de nieuwe aanwinsten van het museum.


Zo is eind 2021 “De Wereld van Zuivel” als nieuw expositieonderdeel geopend.

Vanaf deze maand beschikt het Kaasmuseum over een meertalige interactieve maquette over de historie van zuivel en kaas in Noord-Holland met Alkmaar en de Waag als centrum. Audio-visuele en laserprojecties laten die ontwikkeling tussen 1600 en het heden op een interactieve wijze en in meerdere talen zien. De eerste periode loopt van 1600 tot 1850 met moerasachtige polders en zelfkazende boeren. De periode van 1850 tot 1950 laat vooral de opkomst van de vele cooperatieve kaasmakerijen zien. Rond 1900 waren er daarvan al meer dan 100 in Noord-Holland. De periode van 1950 tot heden toont vooral de automatisering en schaalvergroting. In elke periode komen zowel de melk- en kaasproductie als de kaashandel de kaasconsumptie en het transport aan bod.

Tenslotte is er voor de bezoekers een kaasautomaat geplaatst waar men overheerlijke jonge, jongbelegen, belegen, oude of komijnenkaas kan kopen. Zo wordt het kaasmuseum niet alleen leuk en leerzaam maar ook nog extra lekker. Kortom: een complete kaasbeleving voor jong en oud.

Meer informatie, openingstijden, prijzen en tickets: www.kaasmuseum.nl