ALKMAAR - De kermis trekt veel extra bezoekers naar de binnenstad. Het toepassen van coronaregels en het organiseren van de kermis in de binnenstad is daarom geen goede combinatie. Om die reden is gezocht naar een alternatieve locatie voor de Alkmaarse Zomerkermis van 21 tot en met 30 augustus. Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om de Zomerkermis 2020 te laten plaatsvinden op het evenemententerrein aan de Olympiaweg in Alkmaar. Dit is wel onder het voorbehoud dat voldaan moet worden aan de coronamaatregelen en aan alle reguliere eisen voor het verlenen van de evenementenvergunning.

Landelijk protocol
De gemeente inventariseert momenteel welke exploitanten er naar het evenemententerrein in Alkmaar kunnen komen zodat het kermisterrein veilig en volgens het landelijk coronaprotocol ingericht kan worden. In principe is er ruimte genoeg voor alle attracties die normaliter ook in de binnenstad staan. De attracties moeten zo ingedeeld worden dat er ruime looppaden voor het publiek zijn. Door een duidelijke in- en uitgang kan het publiek eenvoudig in goede banen geleid worden zodat bij eventuele drukte snel kan worden ingegrepen.

Poffertjes en boekenmarkt
De bekende poffertjeskraam staat als enige exploitant in de binnenstad. De kraam staat op het Canadaplein van 21 augustus tot en met 8 oktober. De boekenmarkt die op 6 september op de agenda staat wordt in overleg met de exploitant verplaatst. Deze krijgt een opstelling in één lang lint over het Kerkplein richting de Koorstraat.

“Het uitgangspunt is dat we de Zomerkermis doorgang willen laten vinden. Echter de volksgezondheid en veiligheid tijdens het evenement moet voor iedereen gewaarborgd zijn. Zowel voor de kermisexploitanten als voor de kermisliefhebbers, dit wordt beoordeeld bij de vergunningverlening.” college Burgemeester en Wethouders