ALKMAAR - Test uw kennis in de vergroenquiz en maak kans op 2 pakketten met een mix van inheemse zomerbloembollen. Hét seizoen van de bloemen, vlinders en bijen is weer begonnen. Wist u dat juist vlinders en bijen het niet altijd makkelijk hebben? Gemeente Alkmaar helpt om uw eigen tuin en die van een ander in bloei te zetten. De actie loopt de hele maand april.

Doe mee aan de vergroenquiz via vergroenactie.nl/quiz en draag bij aan een groener Alkmaar. 25 winnaars ontvangen in mei ieder 2 pakketten: één voor zichzelf en één om weg te geven. Want samen vergroenen is nog leuker. Ieder pakket bestaat uit verschillende inheems bloembollen. De bloemen zijn geliefd onder vlinders, bijen, libellen en kunnen in het voorjaar geplant worden. In de zomer kunt u dan al genieten van een tuin in bloei. De bloembollen kunnen zowel in de tuin als op het balkon geplant worden.

Stenen eruit, groen erin
De gevolgen van de klimaatverandering zijn zichtbaar in de vorm van stevige regenbuien en hitte-perioden. Daarnaast staat de biodiversiteit onder druk. Door stenen of tegels in uw tuin te vervangen door groen, kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Bloemen en planten zijn dé voedingsbron voor tal van insecten. Vlinders en bijen gebruiken de nectar van bloemen. Dieren vinden in het groen een leefgebied. Het leven in de bodem verbetert en wij mensen voelen ons ook prettiger en gezonder. Wethouder Robert te Beest: ‘Gemeente Alkmaar maakt zich sterk voor meer groen en biodiversiteit. Dit doen wij door maatregelen in de openbare buitenruimte, zoals het Arkplein, dat van een stenig plein is veranderd in een parkachtige locatie. Daarnaast stimuleren en ondersteunen we de aandacht voor vergroenen bij bewoners en bedrijven met acties zoals de vergroenquiz.’

Acties Steenbreek Alkmaar
Deze vergroenquiz is onderdeel van de campagne Steenbreek Alkmaar. In de komende maanden bieden we op verschillende data en locaties de mogelijkheid om een tuintegel of -steen om te ruilen voor een gratis tuinplant. Bijvoorbeeld bij de Doe Duurzaam bus en bij de Steenbreek acties met wijkcentra in diverse wijken. Verder organiseert Steenbreek Alkmaar in april en mei inspirerende tuinavonden bij wijkcentra. Ga voor meer informatie naar www.alkmaar.nl/duurzaambus en www.hortusalkmaar.nl/steenbreek.