BERGEN - De gemeente Bergen heeft het groot onderhoud van het stedelijk water overgedragen aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De gemeente en het hoogheemraadschap willen met betrokken 'watergebruikers' in overleg over de manier van onderhoud tijdens een inloopbijeenkomst op woensdag 13 maart.

In het stedelijk gebied van Bergen ligt in totaal ruim 30 km water. De grotere wateren, zo'n 5 kilometer, heeft het hoogheemraadschap al in onderhoud. De gemeente draagt het onderhoud van 14 km water over aan het hoogheemraadschap. Ook wordt een paar kilometer water in onderhoud overgenomen van particulieren. Een deel van het water blijft in beheer bij de gemeente, zoals sloten bij sportvelden en begraafplaatsen.

Wethouder Jan Houtenbos: “Het hoogheemraadschap beheert het water al op veel plekken. Voor ons is het efficiënter en goedkoper als zij het onderhoud doen. Het is ook logischer omdat het hoogheemraadschap de bredere wateren ook al onderhoudt.”

Duinrellen
Naast de 30 km water in het stedelijk gebied van Bergen, zijn er ook veel duinrellen en droge beddingen. Die moeten wel goed onderhouden worden, omdat ze heel belangrijk zijn voor het watersysteem. Het hoogheemraadschap neemt de duinrellen echter niet in onderhoud over, omdat het onderhoud daarvan beter aansluit bij groenonderhoud van bermen en particuliere tuinen.

Inloopbijeenkomst
Hoogheemraad Rob Veenman: ''Voor inwoners en gebruikers heeft de overname geen grote gevolgen. Dit is wel een goede aanleiding om betrokkenen te vragen mee te denken over het beheer. Wensen moeten in te passen zijn in efficiënt beheer, maar we zoeken graag samen met bewoners naar wat er mogelijk is''. Daarom organiseren de gemeente en het hoogheemraadschap een inloopbijeenkomst. Daar kunnen bezoekers hun opmerkingen, wensen en vragen kwijt over het waterbeheer in het algemeen en over het water in de eigen buurt. Ook geven gemeente en hoogheemraadschap informatie over het onderhoud en de mogelijke veranderingen.

Meer informatie staat op de waterbeheer website.
De inloopbijeenkomst is woensdag 13 maart van 17.00- tot 19.30 uur in ontmoetingscentrum Tuin- en Oostdorp, Kogendijk 42A, 1862 XE in Bergen.