ALKMAAR - Wethouder Cultuur Anjo van de Ven (OPA) onthulde dinsdag 24 januari samen met Rik Zwikker (Regiomanager BPD) en kunstenaar Hans van Bentem het kunstwerk Crystal Tree.

BPD (voorheen Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en nu onderdeel van de Rabo Vastgoed groep) heeft de nieuwbouw gelegen aan het Noord Hollands kanaal ontwikkeld. Dit project beslaat het gebied tussen het Jaagpad, de Oudetrambaan, de Wagemakerstraat en de Schermerweg. Er zijn in totaal 185 woningen en appartementen gebouwd. BPD had de wens volgens aloude traditie om het door hen ontwikkelde gebied te verrijken met een kunstwerk.

Beeldend kunstenaar Hans van Bentem, onder meer bekend van zijn werk in de Markthal in Rotterdam en de Beurspassage in Amsterdam, heeft gekozen voor een iconisch kunstwerk die een krachtige markering geeft aan de locatie, zowel door de vormgeving (een boomstructuur) als door het lichtspel in de diamantachtige uiteinden van de vertakkingen van het beeld. Het gebruikte materiaal van het beeld herinnert aan de scheepsbouw die eeuwenlang op deze locatie was gevestigd. Het beeld geeft betekenis aan zowel de verblijfsplek als de nieuwe stedelijke ontwikkeling langs het kanaal.

BPD draagt met de onthulling, het eigendom van het kunstwerk over aan de gemeente Alkmaar. Het kunstwerk maakt vanaf nu deel uit van de collectie kunst in de openbare ruimte van de gemeente Alkmaar.

Wethouder Cultuur Anjo van de Ven (OPA)
“Door de samenwerking tussen alle betrokkenen: bewoners, gemeente, projectontwikkelaar, bouwers en kunstenaar is het gelukt dit prachtige kunstwerk op de juiste plaats te realiseren. Dit kunstwerk is niet alleen een geschenk aan de buurt maar ook aan de stad. Crystal Tree maakt nu deel uit van de Alkmaarse kunstcollectie en daar zijn we heel trots op."