ALKMAAR - Op 6 oktober reikte wethouder Elly Konijn-Vermaas (D66) certificaten uit aan de deelnemers van het programma Taal voor Thuis. Het programma Taal voor Thuis is van de Stichting Lezen & Schrijven, die zich inzet voor laaggeletterdheid. De uitreiking vond plaats in de Kardinaal de Jonghschool in Alkmaar. Wethouder Elly Konijn: “Wanneer ouders zelf onvoldoende taalvaardig zijn is het voor hen moeilijk om hun kinderen te helpen bij ontwikkeling van hun taalvaardigheid. Door de inzet van vrijwilligers van Taal voor Thuis kunnen kinderen zich blijven ontwikkelen en worden ouders ondersteund en betrokken bij de schoolactiviteiten van hun kind.”

Taalvrijwilliger


Acht ouders hebben de training Taal voor Thuis gevolgd waardoor zij nu ingezet kunnen worden als taalvrijwilliger op scholen die graag met Taal voor Thuis aan de slag willen. Met name op scholen met een ouderkamer is hiervoor veel belangstelling. Alle ouders met kinderen tussen de 2 en 12 jaar kunnen deelnemen aan Taal voor Thuis.

Communicatief vaardiger maken


Taal voor Thuis is een programma voor ouders, gegeven door getrainde vrijwilligers. Het doel is om ouders vaardiger te maken in hun communicatie met school en de begeleiding van hun kinderen. Het programma besteedt aandacht aan ouderbetrokkenheid door te oefenen met oudergesprekken of het lezen van rapporten. Daarnaast leren ouders hoe zij de taalontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren. Door de opdrachten tijdens de cursus werken ouders bovendien aan hun eigen taalvaardigheid.

Stichting Lezen & Schrijven


Stichting Lezen & Schrijven is ervan overtuigd dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer. De stichting maakt daarom laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij publiek en politiek en ondersteunt in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van scholing. Mensen, ketenaanpak en samenwerking staan hierbij voorop.