ALKMAAR - De stad is een week het toneel geweest van een bonte kermis waaraan velen plezier hebben gehad. Maar op het terrein aan de Olympiaweg, waar de exploitanten tijdens de kermis verblijven, staat ook een school. Vanuit drie schoolwagens krijgen de kinderen van de kermisexploitanten hun onderwijs. Dit jaar was de groep uitgebreid met twee kinderen van circus Renz, dat in Castricum stond. Wethouder Elly Konijn (D66) bracht een bezoek aan de rijdende school die meereist met de kermis.

Schoolwagens

Juffrouw Angela ontving de wethouder in één van de drie schoolwagens die er op het terrein aan de Olympiaweg staan. Vanuit daar krijgen circa 21 kinderen onderwijs van drie leerkrachten. Juffrouw Angela is enthousiast over het verblijf in Alkmaar. “Wij zijn hier altijd warm ontvangen. Vanuit Bibliotheek Kennemerwaard is door wethouder Konijn een ‘CoderDojo’ aangeboden. Dit is een programmeerles met de regel ‘Boven Alles: Wees Cool!’. Pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen is niet cool. Daarnaast mogen we van de gemeente gratis sporten in het prachtige sportcomplex De Meent, omdat we zelf die faciliteit niet hebben.”

Individueel

De kinderen zijn in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en volgen allemaal een lesprogramma op individueel niveau. De Stichting Rijdende School verzorgt het basisonderwijs voor kinderen van kermisexploitanten en circusartiesten. Dit doen zij met mobiele scholen in geheel Nederland en daarbuiten. De rijdende school houdt ook contact met de basisscholen waar de leerlingen in het winterseizoen onderwijs krijgen. In januari van dit jaar ontving de Stichting het predicaat ‘excellente school’ van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.