ALKMAAR - Op vrijdag 5 juli opent Brenda van der Meulen de 15e Alkmaarse kaasmarkt van dit seizoen. Om 10.00 uur luidt zij de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Wethouder Pieter Dijkman is gastheer. Voor het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt hij Brenda samen met haar gasten in het Stadhuis.

Dubbele wereldtitel
De Alkmaarse Brenda van der Meulen van krachtsportvereniging SSS is in Japan twee keer wereldkampioen bankdrukken geworden. Zij drukte in beide finales 205 kilogram omhoog. Het Nederlands record, dat ook in handen is van de Alkmaarse, staat op maar liefst 215 kilo. In Tokio won Van der Meulen eerst de wereldtitel bij de masters 1 in de leeftijdscategorie 40-50 jaar. Daarna won ze ook de gewichtsklasse boven 84 kilo voor senioren.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 – 13.00 uur. Daarnaast zijn er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 – 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.