ALKMAAR - Tijdens de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. Om het onderwerp ‘veiligheid’ extra onder de aandacht te brengen wordt jaarlijks de landelijke Week van de veiligheid georganiseerd. Samen met de politie draagt de gemeente haar steentje bij rond deze themaweek van 6 tot en met 14 oktober. Hiervoor zijn verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van veiligheid en preventie.

Zakkenrollen
We starten de Week van de Veiligheid met straattheater zakkenrollen. De acteur-zakkenrollers hebben een duidelijke boodschap voor een groot publiek. Want bezoekers van de winkelgebieden De Mare en het Centrum worden ‘gerold’ voor zij er erg in hebben. Of beter gezegd, er wordt een kaartje in de tas of broekzak gestopt zodat zij zich bewust zijn hoe eenvoudig zij slachtoffer kunnen worden van zakkenrollers. Er worden geen echte spullen gestolen. Het kaartje verwijst naar de gevolgen van onoplettendheid. De acteurs zijn op 6 oktober actief in De Mare en op 13 oktober in het centrum van Alkmaar. Op beide data zijn ze van 11.00 tot 15.00 uur actief, u bent dus gewaarschuwd.

Woninginbrakentent
Het aantal woninginbraken is sinds 2014 flink gedaald in Alkmaar maar toch is elke woninginbraak er nog altijd één teveel. Daarom staan er op 13 oktober in Winkelcentrum De Mare en Winkelcentrum Oudorp ‘woninginbraaktenten’. Politie, Stadstoezicht en Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijven geven u graag tips over het voorkomen van woninginbraken. Zij kunnen u ook adviseren over inbraak werende middelen, zoals goed hang- en sluitwerk. U bent op beide locaties, tussen 12.00 en 16.00 uur harte welkom om de adviseurs uw vragen te stellen onder het genot van een kopje koffie of thee.

Evaluatie uitkijkpost
Ter versterking van de aanpak van overlast is in februari een uitkijkpost op de Dijk geopend, nabij de parkeergarage Karperton. Deze uitkijkpost wordt gebruikt als uitvalsbasis door de politie, stadstoezicht, het sus-team maar ook gebiedsconsulenten maken gebruik van deze locatie. De post dient voor de versterking van het veiligheidsgevoel. Omwonenden van de uitkijkpost aan De Dijk krijgen voor 8 oktober een enquête toegestuurd waarin zij kunnen aangeven hoe de Uitkijkpost volgens hen functioneert. Inwoners die niet in de buurt wonen en daardoor geen enquête per post ontvangen, maar wel graag hun mening willen geven, kunnen de enquête ophalen in de uitkijkpost tijdens de Week van de Veiligheid.

Bijeenkomst met ex-inbreker
Na de Week van de Veiligheid komt ook ex-inbreker Evert Jansen naar Alkmaar. Evert laat u kijken door de ogen van een inbreker en geeft u, aan de hand van vele herkenbare voorbeelden, tips over wat u zelf kunt doen om inbraak te voorkomen. Zo gaat hij op 29 oktober in Daalmeer/Koedijk en op 30 oktober in Alkmaar-Zuid op pad om de beveiliging van woningen te beoordelen. ’s Middags maakt hij foto’s van situaties die woningen inbraakgevoelig maken en dezelfde avond presenteert hij deze foto’s aan de bewoners van de betreffende wijk. Behalve dat hij de zwakke plekken in de buurt laat zien, geeft hij informatie over de werkwijze van inbrekers en tips over het voorkomen van woninginbraken. Ook de politie is die avond aanwezig om een toelichting te geven over woninginbraken in de betreffende wijk. Daarnaast staan Stadstoezicht en medewerkers van de gemeente klaar om uw vragen te beantwoorden. Inwoners van bovengenoemde twee wijken ontvangen binnenkort een bericht met meer informatie en de mogelijkheid om zich aan te melden voor de bijeenkomst in hun wijk.