ALKMAAR - Op 17 augustus 2022 meerde het 82-meter lange passagiersschip MS Sans Souci voor het eerst aan in Alkmaar. Geheel volgens traditie vond de ‘Maiden Call’ plaats waarbij de havendelegatie het schip van harte welkom heette. Locoburgemeester Robert te Beest had de eer om de kapitein, de bemanning en alle passagiers te verwelkomen in Alkmaar.


Toerisme

Bij de ontvangst van de MS Sans Souci ontving kapitein Grünewald het wapenschildje van de stad, en een vaantje. Ook ontving hij namens Alkmaar Marketing en een toeristisch informatiepakket om toekomstige cruisepassagiers over Alkmaar te kunnen informeren. Het schip heeft inmiddels al vijf nieuwe momenten gepland waarop wordt aangelegd aan de Alkmaarse kade waardoor het een belangrijke rol heeft in het toerisme voor Alkmaar.

Samenwerking

Uniek aan Alkmaar is dat het in het sfeervolle cultuurhistorische centrum aan watertoerisme, variërend van pleziervaart tot motorcharter- en riviercruiseschepen, goede aanlegplaatsen biedt. In samenwerking met Amsterdam Cruise Port participeert Alkmaar om riviercruise- en motorcharterschepen ook het mooie gebied boven Amsterdam te laten zien. Na Alkmaar vaart de MS Sans Souci nog verder naar Enkhuizen en Zwolle en uiteindelijk door naar de eindbestemming Duisberg in Duitsland.