Wageningen – Alkmaar: Estafettelopers van het bevrijdingsvuur openen de kaasmarkt

Door Redactie op Woensdag 3 mei 2017 11:02   Gemeente   alkmaar, kaasmarkt, bevrijdingsvuurBron: Gemeente Alkmaar


Wageningen – Alkmaar: Estafettelopers van het bevrijdingsvuur openen de kaasmarkt

ALKMAAR - In de nacht van 4 op 5 mei wordt het bevrijdingsvuur voor het vijfde achtereenvolgende jaar door Alkmaarse hardlopers vanuit Wageningen naar Alkmaar gebracht. Zij rennen 185 kilometer in estafettevorm om uiteindelijk het bevrijdingsvuur aan burgemeester Bruinooge te overhandigen. Het vuur wordt die dag om 13.30 uur ontstoken tijdens het Bevrijdingsfestival in de Alkmaarder Hout. 

De lopers krijgen vanaf Markenbinnen begeleiding van een grote kolonne Tweede Wereldoorlog legervoertuigen van Keep them Rolling. Daarbij gaan zij door alle plaatsen van gemeente Alkmaar. In Alkmaar organiseert Ron Kabel van atletiekvereniging Hylas het evenement. Hoofdsponsor van het ophalen van het bevrijdingsvuur is het Victoriefonds.

Bevrijdingsvuur

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Nederland in Wageningen ontstoken en wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei vanaf het Vrijheidsmonument door vele sportgroepen uit heel Nederland opgehaald om verder door het hele land te verspreiden naar de eigen gemeente, wat dan het landelijke startsein is voor de viering van de Dag van de Vrijheid.

De kaasmarkt 

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdveertig duizend mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 31 maart tot en met 29 september, elke vrijdagochtend van 10.00 – 13.00 uur. Daarnaast worden er op dinsdag 2 en 23 mei, 6 juni, 4 en 18 juli, 1, 15 en 29 augustus van 19.00 – 21.00 uur, acht avondkaasmarkten gehouden. Alle 34 kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.