ALKMAAR - Het is traditie om jaarlijks tijdens de Nationale Dag van de Vrijwilliger op 7 december alle vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Landelijk, maar ook regionaal krijgen veel vrijwilligers extra aandacht.


Samen met de directeur van Team Vrijwillig, Ruud Herder reikte burgemeester Roemer een onderscheiding uit aan één van de Helden van Alkmaar.

40.000 vrijwilligers
In Alkmaar zijn ruim 40.000 vrijwilligers actief. De één doet een paar uur per jaar vrijwilligerswerk. De ander heeft er een dagtaak aan. En niet alleen in Zorg en Welzijn, maar ook in de sectoren Sport, Kunst en Cultuur, en Natuur en Milieu. Als particulier of voor een organisatie. Reden genoeg om ook namens de gemeente Alkmaar aandacht te schenken aan deze bijzondere dag.

20 Helden van Alkmaar
Zo worden vandaag medailles uitgereikt aan twintig Helden van Alkmaar; vrijwilligers, die zich door hun inzet voor de Alkmaarse samenleving hebben onderscheiden. Dit jaar kan de gezamenlijke huldiging niet doorgaan door de coronamaatregelen. Daarom worden de medailles thuis uitgereikt.

Bijzondere inzet
Burgemeester Roemer reikte vanmiddag de onderscheiding uit aan Cyriel Schmitz voor zijn bijzondere inzet bij Stichting Turn-Over, een organisatie die zich inzet om jongeren een nieuwe kans te bieden. De andere medailles worden vandaag en morgen uitgereikt door directeur Ruud Herder van Team Vrijwillig, de organisatie die de verkiezing tot Held van Alkmaar al sinds 2012 organiseert.

Staande ovatie
Team Vrijwillig is ook de drijvende kracht achter de poster-actie ‘Een staande ovatie voor alle vrijwilligers’. Er werd goed gehoor gegeven aan de oproep om de poster thuis op te hangen, de posters waren overal in de gemeente te zien.

Wethouder Robert te Beest bedankte de vrijwilligers in een videoboodschap voor hun geweldige werk in het afgelopen jaar: “U bent het goud van Alkmaar. Namens het College van Burgemeester en Wethouders wil ik u heel hartelijk bedanken voor al uw inspanningen.”