ALKMAAR - In de Alkmaarse binnenstad, is er een vuurwerkverbod van kracht in het centrum plaatselijk bekend als binnen de singels. Het verbod geldt van 31 december 2019 van 18.00 uur tot 1 januari 2020 om 2.00 uur.

Op 31 december luiden we met vrienden en familie het nieuwe jaar in. Vaak wordt daarbij vuurwerk afgestoken. Voor het kopen, verkopen en afsteken van vuurwerk gelden in onze gemeente spelregels. Dan kunnen we gevaren vermijden en ook anderen zoveel mogelijk overlast besparen.

Afsteken vuurwerk

Vuurwerk afsteken mag alleen op dinsdag 31 december van 18.00 uur tot 2.00 uur in de nieuwjaarsnacht. In Alkmaar is er een verbod op het afsteken van vuurwerk binnen de singels. Ook buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk niet toegestaan. In het centrum binnen de Singels mag er helemaal geen vuurwerk worden afgestoken, dus ook niet op tijden dat het elders wel mag.

Verkoop vuurwerk

Als u 16 jaar of ouder bent mag u vuurwerk kopen op drie vastgestelde dagen. De koopdagen in 2019 zijn 28, 29 en 30 december. U mag alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. Al het vuurwerk dat u ergens anders koopt, is illegaal. Het bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar. Vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden. Verder mag u nooit meer dan 25 kilo vuurwerk in uw bezit hebben.

De regels overtreden?

Kinderen tot 18 jaar die zich niet aan de regels houden, worden door de politie doorgestuurd naar Bureau Halt. Hier maken ze afspraken over een passende straf. Vaak bestaat die uit een aantal uren werken en/of een leeropdracht. Ook moet eventuele schade worden vergoed.

Wanneer mag wat?

Het te vroeg afsteken van consumentenvuurwerk en het kopen, afsteken en bezitten van illegaal verkregen vuurwerk is verboden. Bij het constateren van overtredingen wordt het vuurwerk in beslag genomen door de politie. De dader kan daarbij rekenen op een fikse boete.