Al eerder in 2015 heeft de gemeenteraad van Alkmaar besloten om het Eurokaartje voor stadsbussen de komende jaar door te zetten en dit vanaf 2016 ook in te voeren voor buslijn 123 naar Graft-de Rijp en Schermer.Om dit mogelijk te maken is Alkmaar in overleg getreden met de Provincie, Connexxion en de belangenvereniging voor consumenten (ROCOV). Er is overeengekomen dat, naar verwachting vanaf februari 2016, reizigers van buslijn 123 ook korting krijgen op het vervoer. Deze reizigers kunnen voortaan voor twee euro na 9.00 uur (twee x 1 eurokaartje) een rit maken en hebben daarmee een voordeel van 2,20 euro per reis.

De oorspronkelijke inzet van Alkmaar was om voor buslijn 123 reizigers ook gebruik te laten maken van een enkel eurokaartje. Dit bleek echter niet in verhouding te zijn met de afstand en de huidige prijs. Met het twee x 1 eurokaartje is er toch een mooi voordeel voor de reiziger en worden reizigers meer gestimuleerd om met het openbaar vervoer te reizen. De kernen van Schermer en Graft de Rijp blijven zo ook voordelig bereikbaar.

Eurokaartje
Het Eurokaartje is in 2011 in Alkmaar ingevoerd. Een dalritkaartje van € 1,00 voor de inwoners van Alkmaar, te gebruiken op de stadslijnen van het openbaar vervoer. Het eurokaartje bevordert het openbaar vervoer, is voordelig, schept duidelijkheid over het tarief en geeft (betalings-) gemak.