Het wapperen van vlaggen geeft altijd een bijzondere dimensie tijdens evenementen. Vele jaren wapperden er vlaggen in de voormalige gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe. Ieder met z’n eigen identiteit. Deze vlaggen zijn met de samenvoeging van de drie gemeenten komen te vervallen.

Tegelijk met de start van de nieuwe gemeente Schagen per 1 januari 2013 is er een nieuwe huisstijl ingevoerd. Het bovenstaande logo is de basis voor deze huisstijl. Op alle uitingen van de gemeente is dit logo samen met nog een aantal andere kenmerken herkenbaar.
Om ook inwoners en bedrijven in de gelegenheid te stellen om een nieuwe vlag aan te schaffen is er een aangepast model ontwikkeld. Hierbij is het woord “gemeente” niet opgenomen. Verder is het model gelijk aan de gemeentelijke vlag.

De vlag is te verkrijgen in twee maten:
150x100 cm voor € 25,00
225x150 cm voor € 35,00
De vlaggen dienen bij afhalen contant te worden afgerekend.

Indien inwoners of bedrijven een vlag willen aanschaffen kunnen zij contact opnemen met Zeeman reclamegroep. Doe dit via hun mailadres belettering@zrgbv.nl. Vermeld in de mail welke maat vlag u wenst, de adresgegevens en het telefoonnummer. Zij nemen dan met contact op voor de verdere afhandeling.

Het logo is ontwikkeld op basis van kenmerken uit de gemeentewapens van de voormalige gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe.
Roos
De roos staat symbool voor geheimhouding, licht, liefde en leven. Schagen is betrouwbaar. Zij verbindt. De vorm refereert aan de “wielen” in de dijken.
S
De S staat voor stadskapitaal en is metaforisch; de zwaan van Zijpe. Zwaan is symbool voor waardigheid en onschuld. Schagen is mensgericht.
Driehoek
Het rode dakje als driehoek (keper) komt uit het voormalige wapen van Harenkarspel. De keper staat voor hechtheid, steun en kracht.
Icoon golven
De golven symboliseren het water.
Icoon bollen en golven
Deze stijlkenmerken symboliseren het landschap en de agricultuur.